Autovisie
Autovisie Nieuws 24 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Fonkelnieuwe Honda Civic krijgt hybridetechniek

Met het vrijgeven van de eerste foto van de nieuwe generatie Civic, presenteert Honda niet alleen de vijfdeurs carrosserievariant voor Europa, het kondigt tevens de eerste geëlektrificeerde Civic aan.

Daar plaatsen we direct twee kanttekeningen bij. Ten eerste, er was ooit al een Civic Hybrid, maar dat was een specifieke versie binnen het Civic-programma. Met ingang van de nieuwe generatie Civic zijn alle reguliere types voorzien van hybridetechniek. Ten tweede, de auto is reeds als sedan onthuld. De Japanners kondigen nu voor de eerste maal de vijfdeurs hatchback aan.

All-New Civic e:HEV

27 miljoen Civics wereldwijd

De nieuwste editie is alweer de elfde generatie onder de aanduiding Civic. De stamboom start in de jaren zeventig en was vervolgens ononderbroken leverbaar. De auto, waarvan er tezamen 27 miljoen zijn gebouwd, kwam er als hatchback, als liftback, als sedan en als stationwagon, maar een dergelijke opbouw gold niet voor alle generaties. Van de nieuwste editie brengt Honda in ieder geval een sedan en hatchback.

All-New Civic e:HEV

Standaard geëlektrificeerd

Honda stuurt nu alleen de foto’s de wereld in, zonder de plaatjes te vergezellen van informatie. Vast staat dat de Civic een hybride-aandrijflijn krijgt. Voor de Hybrid, die als e-HEV te boek staat, is gekozen voor een viercilinder-benzinemotor met Atkinson-principe, die gekoppeld wordt aan twee elektromotoren. De elektromotoren ondersteunen de benzinemotor, die op zijn beurt onder bepaalde omstandigheden weer een van de elektromotoren ondersteunt. Meer details over de aandrijflijn volgen veel later. De lancering van de middenklasser staat gepland voor pas zomer 2022.

Fabriekssluiting

Anders dan het huidige model gaat Honda de Civic buiten Europa bouwen, in Japan om precies te zijn. De bestaande uitgave, die momenteel alleen nog uit voorraad leverbaar is, zag in het Engelse Swindon het levenslicht. De autobouwer koos er echter voor om de Engelse fabriek te sluiten. Die onverwachte sluiting van de Europese fabriek zorgt er mede voor dat de marktintroductie van de nieuweling nog zolang op zich laat wachten. In Swindon was men al bezig om de productielijn in te richten, toen het personeel hoorde dat de bouw van de elfde generatie in Japan werd ondergebracht.

All-New Civic e:HEV

Honda Civic Type-R 2022

Hoewel Honda aangeeft dat het merk met de lancering van de Civic “de doelstelling voor alle Europese reguliere modellen om tegen eind 2022 geëlektrificeerde aandrijflijnen te hebben” realiseert, komt er van de middenklasser ook een uitvoering zonder geëlektrificeerde aandrijflijn. Deze uitvoering zet de stamboom van de Civic Type-R voort. Of het sportieve topmodel de geblazen 2,0-liter viercilinder uit de bestaande Hot Hatch overneemt is niet bekend. De huidige Type-R beschikt over een 320 pk sterke 2,0-liter turbomotor.

Productoffensief

Met de introductie van de Civic stelt Honda weer een nieuw model voor. Twee jaar terug verscheen de fonkelnieuwe Jazz. Dit jaar presenteerde het merk de HR-V, die in januari 2022 in de verkoop gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.