Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 23 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Honda Civic Type-R volgens ouderwets recept

Honda maakt zich op voor de nieuwe en elfde generatie Civic. Dat er weer een Type-R verschijnt, is zeker. En dat doet-ie volgens klassiek recept.

De Japanse autofabrikant heeft fabrieken in Engeland en Turkije gesloten, maar dat betekent niet dat de nieuwe Honda Civic niet meer in Europa wordt geleverd. Hoewel de elfde generatie van de populaire middenklasser in de Verenigde Staten en thuisland Japan plaatsheeft, verschijnt de nieuwkomer ook weer in Europa.

2022 Honda Civic
2022 Honda Civic Prototype

Prototype

Honda toonde die nieuwe Civic vorig jaar al. Het sprak toen nog over een prototype, maar de Civic die het toonde was eigenlijk al productierijp. Enkel details, zoals het gebruik van materialen, wijken nog af van de auto die uiteindelijk in de showroom zal staan. Naar verluidt deelt Honda morgen ook al foto’s van de productieversie van de Civic.

Honda maakt zich op voor de elfde Civic, dit is hem

Dat er weer een Type-R verschijnt, was vorig jaar ook al duidelijk. Honda liet immers al weten dat het van de Civic weer een sportieve en illustere Type-R-uitmonstering maakt. Maar waar de reguliere versie van de nieuwkomer een hybride is, is de Type-R gebouwd volgens het klassieke recept. De nieuwe hot hatch verschijnt namelijk zónder elektrohulp ten tonele, zo laat de importeur aan Autovisie weten. Over de aandrijflijn blijft het nog wel even gissen, want de fabrikant laat er tot nu toe niets over los. Desondanks is de verwachting dat de Type-R ‘gewoon’ weer met een 2,0-liter viercilinder verschijnt. In de huidige Civic is die goed voor 320 pk, die allemaal naar de voorwielen worden gestuurd.

2022 Honda Civic
2022 Honda Civic Prototype

Komst Civic Type-R

Bijzonder, gezien het feit dat de emissie-eisen in Europa alsmaar strenger worden en fabrikanten alle zeilen bijzetten om daaraan te voldoen. Veel fabrikanten kiezen er daarom voor om sportieve auto’s enkel buiten Europa aan te bieden. Nissan doet het bijvoorbeeld met de opvolger van de 370Z: die auto gaat aan onze neuzen voorbij door de inkrimpende markt voor sportwagens en de steeds strengere emissievoorschriften.

Koopwijzer: occasion Honda Civic Type-R (2007-2010)

Voor nu lijkt het erop dat Honda de nieuwe Civic Type-R wél naar Europa haalt. Het model verschijnt enkel als vijfdeurs hatchback. Naar verwachting staat de auto rond de zomer van 2022 bij de Europese dealers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.