Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 6 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Fisker Ocean officieel gepresenteerd: 482 km actieradius voor €34.000

De eerste volledig elektrische SUV van Fisker is vannacht officieel gepresenteerd. Henrik Fisker presenteerde de auto zelf en beweert dat hij een actieradius van 482 km heeft, binnen 2,9 seconden van 0 naar 100 km/h optrekt en dat hij minder dan $38.000,- kost.

Halverwege dit jaar kwam Henrik Fisker uit het niets met de bewering dat hij met een volledig elektrische SUV. Het opvallendste aan deze claim was dat de auto minder dan €40.000 zou gaan kosten, en dat hij tegelijk niet zou beknibbelen op luxe en actieradius. Ook wilde Fisker er een punt van maken dat de SUV die het ging maken de meest milieuvriendelijke op de planeet zou gaan worden. En als we de presentatie van vannacht mogen geloven, dan gaat Fisker ook al die beloftes waarmaken en komt het met een abonnement dat goed betaalbaar is.

Vage getallen

Alles aan de presentatie van de Fisker Ocean voelde helaas wel vrij knullig. Hij begon met uiterst slecht acteerwerk en een suf grapje en zat vervolgens vol met problemen. Ook lijkt het wel alsof de elektrische SUV ergens in een buurthuis onder het doek vandaan getrokken is, maar belangrijker is dat Fisker over de brug komt met de cijfers en feiten die we graag willen weten. Helaas gebeurde dat ook niet echt. Henrik schermde met vage getallen. Denk hierbij aan de actieradius van 300 mijl (482 km), hiervan is compleet onduidelijk of dit EPA, WLTP of NEDC-cijfers zijn. Ook weten we nog steeds niet hoe groot de accu is. De Ocean heeft een pakket van ongeveer 80 kWh. Is dat 76 kWh, of 84 kWh? Het lijkt er dan ook op dat Fisker zelf nog niet precies weet wat er tussen de twee assen van de auto komt te liggen. Ze hebben nog ongeveer een jaar om dat uit te vogelen, want de verkoop moet ergens in 2021 starten. Of dat januari of december is, weten we helaas ook niet.

Wel is duidelijk dat er op beide assen een motor komt te liggen, mits de klant kiest voor een vierwielaangedreven Ocean. Alternatief kan deze namelijk ook kiezen voor alleen een motor op de achteras. Ongeacht welke men kiest zou de auto een 0-96 km/h (0-60 mph) sprint binnen 2.9 seconden moeten kunnen afleggen. En dat alles terwijl er teksten van het op het infotainmentsysteem afspelende liedje op de head-up display getoond worden. Dat infotainmentsysteem omvat overigens geen verrassende dingen: een groot touchscreen in het midden van het dashboard en een kleiner scherm achter het stuur.

Abonnement

Wel vast staat de vanafprijs van de Fisker Ocean. Deze komt neer op $37,499 (€33.581), maar de auto zal ook via een speciaal abonnement te rijden zijn. Deze heeft als uniek verkooppunt dat er geen lange contracten worden afgesloten. Mensen kunnen vanaf $379 per maand in een Ocean rijden en zouden hem na een maand ook weer kunnen inleveren. Dit alles zonder boetes of andere verborgen kosten. Wel kleeft er een starttarief van $2.999,-(€2.685) aan dit abonnement. De auto kan gereserveerd worden voor $250.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.