Autovisie
Autovisie Nieuws 21 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Fiats link met oude fabriek Lingotto brokkelt verder af

Stellantis, het autoconcern waar Fiat deel van uitmaakt, verkoopt een deel van de oude en historische Lingotto-fabriek in hartje Turijn. Het gebouw werd zo’n 100 jaar geleden door Fiat neergezet en vormde de geboortegrond van de originele 500.

Het moederbedrijf van Fiat blijft gedeeltelijk eigenaar van de fabriek. Het museum en de kombaan op het dak van de oude fabriek blijven in handen van de autofabrikant, net als het helicopterlandplaats. Zo’n 20.000 vierkante meter aan kantoorruimte wordt aan een softwarebedrijf verkocht. De fabrikant kiest voor de gedeeltelijke verkoop om de vastgoedkosten te verlagen. Al eerder gaf het bedrijf aan streng te kijken naar de huisvestiging van alle bedrijfsonderdelen en waar nodig de verschillende businessunits samen te voegen.

Doorweekt met historie

Het Lingotto-gebouw is doorweekt met Fiat-historie. De bouw van de fabriek werd in 1916 gestart en na een periode van zo’n zeven jaar werd het onderkomen bijna 100 jaar geleden officieel geopend. Het ongeveer 500 meter brede gebouw bestaat uit vijf verdiepingen en kent op beide hoeken een gedraaide helling. Door die baan konden de auto’s de fabriek naar een volgende etage worden getransporteerd, want elke verdieping heeft enkele werkstations voor de bouw van de auto. Volgens Fiat leverde de lay-out van de fabriek kortere montagetijden op. Bovenop het gebouw lag een kombaan met een totale lengte van twee maal 500 meter. Daar legden de net gebouwde Fiats hun eerste kilometers af, voordat de modellen op transport gingen.

80 Modellen Made in Lingotto

Uiteindelijk was de faciliteit meer dan 60 jaar in gebruik. Het werd de geboortegrond van meer dan 80 verschillende modellen, inclusief de Topolino en de 500 uit de jaren dertig tot en met vijftig. Voor zustermerk Lancia rolde de Delta uit de fabriek. Deze vijfdeurs hatchback markeerde tevens het einde van de autoproductie in de Lingotto-fabriek. Later vormde het gebouw het hoofdkantoor van Fiat, en wel van 1998 tot 2020. Het pand gaf ook onderdak aan enkele edities van de autoshow van Turijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.