Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 25 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Hier is de extreme circuitauto van Maserati, de Project24

Onder de codenaam Project24 kondigt Maserati een nieuwe circuitauto aan. De basis van het model wordt door de MC20 gelegd, maar de racewagen heeft een eigen gezicht. Slechts 62 stuks komen er beschikbaar.

Maserati heeft er nooit een geheim van gemaakt terug te gaan keren naar het circuit. Aanleiding is de renaissance van het merk, waartoe ook de lancering van een sportwagen behoort. Die MC20 startte de wedergeboorte van het legendarische merk. Met nu de Grecale onderweg naar de klanten, volgt later dit jaar ook een opvolger voor de GranTurismo en GranCabrio, terwijl de Ghibli en Quattroporte door een sportsedan worden vervangen.

Slechts 62 stuks

De investeringen zijn breder dan louter dit productoffensief, want de modellen komen of met verbrandingsmotoren én elektro-aandrijving of louter volledig elektrisch. Daarnaast ontwikkelde Maserati ook de kersverse Nettuno-krachtbron met zescilinders. Daar bovenop brengt Maserati dus een model voor puur circuitgebruik. Bij de lancering van de MC20, die Autovisie als eerste voor de camera kreeg, liet de productleider al weten dat er een circuituitgave van de MC20 zou volgen. MC staat voor Maserati Corse, vrij vertaald Maserati-racing.

maserati project24

Slechts 62 stuks maakt Maserati van de Project24. De naam doet overigens denken aan 24 Uursrace van Le Mans, waaraan de Italiaanse autobouwer meerdere malen succesvol deelnam. De auto is louter bedoeld voor het circuit. Of er een straatversie van dit specifieke model komt, is nog niet bekend. Daarover laat de fabrikant zich nog niet uit. De ‘track-only’-auto heeft een nog sterkere variant van de V6-motor in het chassis hangen. Door onder andere de turboladers opnieuw af te stellen, bedraagt het vermogen nu 740 pk.
Verder beschikt de circuittelg over een niet nader uitgelegde ‘innovatieve ophanging’, een remsysteem met koolstof keramische schijven en racebanden. Volgens het merk voldoet de Project24 aan de veiligheidsvoorzieningen van de FIA. De wagen weegt minder dan 1.250 kg, zo hoopt Maserati.

De Maserati is klaar om te racen

De door Maserati Centro Stile ontworpen achterwielaandrijver kent een breedte en hoogte van respectievelijk 2,02 en 1,22 meter en heeft binnen deze afmetingen een FIA goedgekeurde tank van 120 liter, een brandblusser en een rolkooi. De carrosserie is opgetrokken met carbon fibre, waarop instelbare voor- en achtervleugels zijn gemonteerd voor veel downforce. In welke raceklasse Maserati de Project24 gaat inzetten, is niet bekend. Evenmin wanneer de auto beschikbaar komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.