Autovisie
Autovisie Nieuws 23 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Elektrische modellen Toyota en Lexus naast elkaar

Een elektrische Toyota kan prima naast een elektrische Lexus bestaan. Het concern legt dan ook geen restricties voor een van de twee merken op.

Het Toyota-concern waartoe Toyota en Lexus behoren, trekt de komende vijf jaar ene blik elektrische voertuigen. Onder de vlag van Lexus komen van de twintig nieuwe en vernieuwde modellen er meer dan de helft met een geëlektrificeerde aandrijflijn. Daaronder zijn enkele volledig elektrisch aangedreven modellen. Het merk lichtte onlangs al een tipje van de sluier met het studiemodel LF-Z, dat op het e-TNGA platform staat.

Bij Toyota heeft men voor de periode tot en met 2025 maar liefst zeventig geëlektrificeerde voertuigen op de rol staan. Vooralsnog zitten daar vijftien exemplaren tussen die volledig elektrisch zijn. De fabrikant laat echter weten dat het er ‘minimaal 15’ zijn. Het is zeer flexibel om direct op de markt te reageren waar nodig. Van de elektrotypes vallen er zeven onder de noemer BZ, wat staat voor Beyond Zero. Het is een label waarin de autobouwer niet alleen naar de CO2-waarde tijdens het rijden kijkt, maar ook tijdens onder andere de productie en recycling.

Lagere en hogere klasses

De autobouwer heeft het toekomstige modellengamma elektro-auto’s van Toyota en Lexus niet op elkaar afgestemd. De twee merken bepalen zelf in welke klasse zij een elektrisch model introduceert. Bij Toyota start men met het zogenaamde D-segment, waarin het momenteel actief is met de RAV4. Na deze BZ4X gedoopte crossover lanceert het merk types in lagere en hogere klassen, plus in verschillende carrosserievarianten. Het model dat Lexus nu als studiemodel heeft gepresenteerd, valt qua concept en grootte in een hogere klasse. De auto heeft de afmetingen die wat lengte betreft boven de RX zit, maar qua hoogte tussen een UX en NX valt. Overigens is de BZ4X wel bevestigd als product, Lexus noemt de LF-Z niet een model dat als specifiek model komt. Het moet echter vreemd lopen wil de LF-Z er niet als productlijn komen.

Toyota BZ4X Concept Reuters

Fundamenteel dezelfde filosofie

Andrea Carlucci, Director Of Marketing and Product Development van Toyota Motor Europe, verwacht niet dat de elektrische modellen van Toyota en Lexus elkaar beconcurreren. “Het onderliggende platform (e-TNGA genaamd, red.) volgt fundamenteel dezelfde filosofie, maar anders is de authenticiteit van de producten. Dat creëert ruimte. De ontwerprichting en het concept zelf zijn factoren die de verschillende modellen per klasse onderscheiden. Toyota richt zich op de massa en Lexus op de premium-rijders.“ Volgens Andrea zijn de twee kopersgroepen totaal anders en zal een geïnteresseerde niet twijfelen tussen een Toyota en een Lexus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.