Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 28 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Elektrische auto’s vanaf 2020 goedkoper dan reguliere auto’s

Op dit moment is een nieuwe auto vrijwel onbetaalbaar in Nederland, ongeacht hij elektrisch of niet-elektrisch is. Maar daar moet verandering in komen. Vanaf halverwege 2020 moet de elektrische auto goedkoper zijn dan een benzineauto. Tenminste, als we de voorspellingen mogen geloven.

Volkswagen ID.3

Elektrische auto’s zijn in de meeste gevallen enorm duur. Zo prijzig zelfs dat de overheid met allerlei lekkermakertjes bijspringt zodat de elektrokar toch verkocht wordt. Helaas voor Jan Modaal werkt dit dan weer niet voor de kleinere EV’s, maar is het vooral positief voor degene die een ton aan een auto kan uitgeven. Maar hoe duur de auto op stroom op dit moment ook is, volgend jaar verwacht Bloomberg New Energy Finance het keerpunt waarop de elektrische auto eindelijk goedkoper zal zijn dan zijn milieuvervuilende broertjes.

Goedkoper

Het goedkoper worden van de batterij-auto komt volgens Bloomberg vooral door de enorm snelle ontwikkelingen die dit soort voertuigen doormaken. Een goed voorbeeld van dit proces is bijvoorbeeld de Volkswagen ID.3 die goed betaalbaar in de markt gezet wordt. Maar ook de dalende prijzen van batterijen zal de overstap naar elektrische auto’s versnellen. De prijzen voor een kWh zijn sinds 2010 al met 85% gedaald dankzij slimmere productiemethodes en het simpele vraag en aanbod.

Langere termijn

Klinkt allemaal mooi natuurlijk, maar de aanschafprijs van een elektrische auto zal volgend jaar nog zeker niet lager zijn dan die van zijn niet-elektrische variant. De accubak is niet goedkoper in de aanschaf, maar is dat wel over een langere termijn. Dit komt door zaken als lagere onderhoudskosten. Omdat EV’s minder bewegende delen hebben, kan er minder stuk gaan en zijn ze makkelijker te repareren. Het belangrijkste is wellicht het feit dat een volledig opgeladen accu vele malen goedkoper is dan een volle tank benzine.

Al met al lijkt het er dus op dat vanaf volgend jaar de aanschaf van een elektrische auto de verstandigere keuze is voor de portemonnee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.