Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 2 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Eigenwijs? – BMW iX3 Concept – Video

Waar een aantal autofabrikanten heilig gelooft in een full EV, daar denkt BMW anders over de toekomst. Dat komt tot uiting in de iX3, die dit jaar nog moet verschijnen. Wij mochten de iX3 Concept al van dichtbij bekijken. Autovisie-redacteur Sjors ten Tije vertelt je hoe de toekomst van het Beierse merk eruit gaat zien.

Vorig jaar liet Klaus Fröhlich, ontwikkelingsbaas bij BMW, nog weten dat het gros van de wereld niet op de elektrische auto zit te wachten. De consument vindt dat er nog teveel onzekerheid hangt om actieradius en de infrastructuur voor EV’s. En dus richt het merk zich de komende jaren niet volledig op de elektrische auto. Integendeel, want ook de dieselmotoren staan nog hoog op de agenda in München.

Daarom kiest BMW niet voor een directe opvolger van de i3, die in 2013 al werd geïntroduceerd. Dat was een op zichzelf staande EV met een eigen platform en een eigen ontwerp. Maar omdat er nog veel onzekerheid heerst rondom de elektrische auto, kiest BMW voor een andere weg.

Flexibel

Het gaat auto’s bouwen onder het motto ‘The Power of Choice’. Dat betekent dat de klant in de toekomst eerst het model kiest en daarna pas de aandrijflijn. De keuze voor een hybride, plug-in hybride, diesel- of elektromotor wordt pas in het laatste stadium gemaakt. Zo kan het merk zich in de toekomst flexibel opstellen en zich aanpassen aan de vraag van de consument.

BMW iX3

BMW heeft een architectuur ontwikkelt waarbij de bodemplaat tussen de voor- en achteras modulair is. Die ruimte kan worden gevuld met een batterij, een aandrijfas of een combinatie daarvan, in het geval van een PHEV. Een nadeel daarvan is dat een elektrische auto van het merk niet kan profiteren van bijvoorbeeld een lange wielbasis, een korte neus, een korte overhang en een grote greenhouse. Er moet immers altijd ruimte blijven voor een motor in de neus, maar die is bij – in dit geval de iX3 – afwezig.

Een ‘klassieke’ BMW

Dat komt omdat de iX3 er eerst enkel als achterwielaandrijver komt. BMW plaatst een elektromotor (210 kW) op de achteras, die de SUV binnen 6,7 tellen naar de 100 km/h laat sprinten. Het accupakket met 80 kWh (nettocapaciteit 74 kWh), waarmee de iX3 een bereik van 440 kilometer volgens WLTP heeft.

BMW hangt in juli een prijs aan de definitieve iX3, die mogelijk dit jaar nog op de Nederlandse markt verschijnt. Door de coronaperikelen is dat nog even onzeker. De conceptversie die we in de video laten zien, staat niet ver van een reguliere X3 af. De auto heeft enkele blauwe details om het elektro-karakter te benadrukken.

Concurrenten BMW iX3

Kijken we naar concurrenten met een vergelijkbaar accupakket en bereik, dan vallen de specificaties van de iX3 heel gemiddeld uit.

  • Volvo XC40 Recharge: 78 kWh – 425 km – €60.000
  • Ford Mustang Mach E Standard Range AWD: 75,7 kWh – 420 km – €57.665
  • Tesla Model Y: 75 kWh – 505 km – €65.000
  • Audi Q4 E-tron: 82 kWh – 450 km – n.b.
  • Mercedes-Benz EQC: 85 kWh – 417 km – €81.000

Maar het blijft niet bij de BMW iX3, want zoals je in de video kunt zien, staat er nóg een auto die om aandacht vraagt. Daar vertellen we je deze week meer over.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.