Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 9 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Eerste nieuwe elektro-BMW wordt een 3-Serie

BMW maakt zich op voor de introductie van een nieuw elektroplatform. De eerste auto die op de elektro-architectuur verschijnt, is de 3-Serie.

De Beierse autobouwer kiest momenteel voor het power of choice-principe. Dat houdt in dat je als klant een model kiest, om daarna een specifieke aandrijflijn in je auto te laten bouwen. Auto’s als de X3 en 4-Serie zijn zodoende beschikbaar met benzine- en dieselmotoren, alsmede plug-in hybrides en een volledig elektrische aandrijflijn.

iX

Dat gaat in de toekomst veranderen, want ook BMW gaat modellen bouwen die enkel en alleen een elektrische aandrijflijn hebben. Zo’n auto heeft het nu in principe al met de elektrische iX, want ook daar bestaat enkel een elektrische versie van. Toch is die bodemsectie afgeleid van het platform dat men al gebruikt voor de X5.

Foto: Martijn Bravenboer

Vanaf 2025 stelt BMW dat nieuwe platform voor, onder de (historisch verantwoorde) noemer ‘Neue Klasse’. Dat is geen nieuws, want topman Oliver Zipse deelde dat vorig jaar al. Nu is echter bekend wat het eerste model op die bodemsectie gaat zijn.

Elektrische BMW 3-Serie

Het gaat om de nieuwe 3-Serie. “Wanneer het op de markt komt, zal het zich concentreren op het segment van de 3-Serie. Op dat moment zal de markt zich hebben ontwikkeld tot een formaat waarin het haalbaar is om slechts één aandrijflijn in de architectuur te hebben”, aldus Zipse.

Daarna verschijnen er uiteraard meer modellen op het Neue Klasse-platform, van volumemodellen tot “exclusieve performance-modellen”, aldus een woordvoerder van BMW.

Toekomst

Overigens richt BMW zich uitdrukkelijk nog niet op een volledig elektrische toekomst. In tegenstelling tot veel andere merken heeft het nog geen definitieve datum voor het afscheid van de verbrandingsmotor gegeven. Integendeel, want juist Zipse roept andere fabrikanten én de Europese Unie op zich niet blind te staren op de elektrische auto.

BMW 7 Serie
De nieuwe 7-Serie verschijnt met benzine- en dieselmotoren, alsmede een volledig elektrische aandrijflijn. (Afbeelding: BMW)

Eerder dit jaar zei Zipse nog dat het verbod op verbrandingsmotoren “te vroeg en ondoordacht” is. BMW en Zipse pleiten voor een mogelijkheid voor alle technologieën om zich te blijven ontwikkelen. Het zou schadelijk zijn om bepaalde technologieën, zoals die van verbrandingsmotoren en hybride-aandrijflijnen, in Europa te verbannen als ze elders wél gebruikt mogen worden, zo stelt Zipse. “Ik denk niet dat dat het klimaat of iemand anders helpt.”

BMW: ‘Kijk uit met verbod op verbrandingsmotoren’

Nieuwe i3

Nog even terug naar de elektrische 3-Serie: die is er al. BMW stelde onlangs een i3 eDrive35L voor, al is dat model enkel en alleen voor de Chinese markt bedoeld. Het is een elektrische variant op basis van de huidige 3-Serie, zoals je via de link hieronder leest.

BMW i3 is terug, maar niet zoals we hem kennen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.