Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 3 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Eerste Afghaanse auto is een brute hypercar! Althans …

Een auto uit Afghanistan, waarschijnlijk is dat een van de laatste landen waar je een nieuw automerk verwacht. Het land kampt met veel problemen, maar dat houdt Muhammad Raza Ahmadin niet tegen om een brute ‘hypercar’ te bouwen.

Vijf jaar lang is er aan de Mada 9 gewerkt. Het project wordt ondersteund door het Afghaanse ministerie van IT en diverse nationale innovatiecentra.

Eerste Afghaanse hypercar heeft bruut uiterlijk

De bruut uitziende hypercar uit Afghanistan moet de strijd aan gaan met Bugatti’s en Pagani’s. En hoewel dit soort projecten vaak op niets uitlopen, is de Mada 9 al rijdend gezien in Kabul.

De wielophanging is geïnspireerd op die van een Formule 1-auto. Een zogenaamde push rod-ophanging. Dit betekent dat de veerpoot van de onderste draagarm naar de bovenkant van het chassis loopt. Dit heeft aerodynamische voordelen ten opzichte van een pull rod-ophanging, waarbij de draagarm een trekkende functie heeft. Op zich is het geen bijzondere techniek, maar het geeft wel aan dat de Mada 9 met het oog op circuitgebruik is ontwikkeld.

Een vierpitter?

Ook het buizenframe en de motor achter de voorstoelen dragen bij aan dit vermoeden. Echter, het hart van de auto lijkt de pret te bederven. Mada heeft geen specificaties bekendgemaakt, maar de motor klinkt op onderstaande beelden in ieder geval niet als een W16 of een dikke V12. Het klinkt als een viercilinder met een open uitlaat. Is het alleen show en geen go? Is het een hybride? Of moet de echte motor nog geplaatst worden? De kleine remschijven beloven in ieder geval niet veel goeds.

De exact details van de Mada 9 en wat we van het project kunnen verwachten, weten we simpelweg nog niet. Het team presenteert de auto over een paar weken op een tentoonstelling in Qatar. Vooralsnog moeten we het enkel doen met de korte rijbeelden en de trailer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.