Autovisie
Autovisie Nieuws 8 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Duik in de prijslijst: Volvo C40 of XC40 Recharge?

Recent breidde Volvo het modellenaanbod van de 40-serie uit met de C40. Je zou de auto kunnen zien als de ‘coupéversie’ van de XC40, maar er is ook een ander belangrijk verschil tussen beide modellen. Over het algemeen gaan de twee echter gelijk op. We leggen de prijslijsten eens naast elkaar.

De Volvo C40 onderscheidt zich in de eerste plaats van de XC40 door zijn lagere dak. Hoewel, eigenlijk is alleen het achterste deel lager, zoals Sjoerd al uitlegde in Sjoerds Weetjes 261. Een ander belangrijk verschil is dat de C40 uitsluitend leverbaar is als Recharge, dus met volledig elektrische aandrijving.

Vanafprijzen Volvo C40 en XC40 Recharge

Goed, de prijzen. De Volvo C40 is op het moment alleen leverbaar als Intro Edition, met een vanafprijs van 57.950 euro. De Volvo XC40 is er vanaf 39.995 euro, maar dat is dan een benzineversie. De XC40 Recharge is leverbaar vanaf 43.495 euro, maar dan gaat het om een Recharge Plug-in Hybrid. De XC40 Recharge Full Electric is er vanaf 44.995 euro voor de 170 kW (231 pk) sterke variant en vanaf 54.995 euro voor de krachtigste versie met 300 kW (408 pk).

Die laatste komt technisch overeen met de C40 Recharge First Edition en nemen we dus mee in dit vergelijk. Ten opzichte van de C40 First Edition is dat een verschil van 2.995 euro, maar straks met het reguliere aanbod zou het verschil nog maar 1.500 euro moeten bedragen. Voor nu: wat biedt de C40 First Edition meer ten opzichte van de krachtigste XC40 Recharge Full Electric?

Techniek en verbruik

Op technisch vlak zijn er eigenlijk geen verschillen. Wel is de Volvo C40 dankzij de betere stroomlijn iets zuiniger, waardoor hij ook iets verder komt op een volle acculading. De krachtigste Volvo XC40 Recharge verbruikt 23,8 kWh/100 km en komt daarmee 418 km ver, de Volvo C40 verbruikt 20,8 kWh/100 km en komt daarmee 444 km ver.

Uitrusting Volvo C40 en XC40 Recharge

Vooropgesteld: beide modellen hebben een rijke standaarduitrusting. Nu kijken we alleen even naar de verschillen. Dat zijn er eigenlijk bijzonder weinig. Aangezien de krachtigste Volvo XC40 Recharge gelijk een Plus-uitvoering is, heeft die namelijk al een rijkere standaarduitrusting dan de minder krachtige XC40 Recharge die er ook is als Core.

Audiosystemen

Het belangrijkste verschil in uitrusting tussen de Volvo C40 en de krachtigste XC40 Recharge is eigenlijk het audiosysteem. De Volvo XC40 Recharge heeft het High Performance Audio-systeem. Die is met een 330 Watt versterker en 8 luidsprekers al niet mis, maar de Volvo C40 zet daar Premium Audio by Harman Kardon tegenover. Dat audiosysteem beschikt over een 600 Watt versterker, 13 Harman Kardon luidspreker, 3D-geluid en een mobiele speaker. Bij de XC40 Recharge is het Harman Kardon-systeem niet leverbaar voor de Plus, maar standaard voor topmodel Ultimate.

Spoiler en panoramadak

Verder zit het verschil hem in kleinigheden. Zo heeft de Volvo C40 als enige een aerodynamische achterspoiler en standaard een vast panoramadak. De XC40 Recharge heeft daarentegen een panoramisch schuif-/kanteldak, dat dus geopend kan worden. Ook heeft het schuif-/kanteldak een elektrisch bedienbaar zonnescherm en het vaste panoramadak niet.

Verder zijn de Pixel LED-koplampen standaard voor de C40 en bij de XC40 Recharge alleen leverbaar (en standaard) voor topmodel Ultimate. Een laatste verschil is dat de XC40 er ook is als R-Design met sportievere uitstraling en de C40 is er vooralsnog maar in één aankledingsvariant.

Het zit hem in details

Je ziet het: zowel wat de auto’s zelf betreft als qua uitrusting zit het verschil tussen de Volvo C40 en de XC40 Recharge hem vooral in de details. Voor een paarduizend euro meer biedt de Volvo C40 vooral een beter audiosysteem, al telt het natuurlijk ook dat je met de Intro Edition iets op de oprit hebt staan dat wat exclusiever is. Straks met het reguliere C40-aanbod zal het prijsverschil veel kleiner zijn en maak je de keuze vooral op basis van welk model je het meeste aanspreekt.

Nieuwsgierig geworden naar de complete uitrusting of wil je de Volvo C40 zelf samenstellen? Dat kan op www.volvocars.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.