Autovisie
Autovisie Nieuws 25 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Duik in de prijslijst: Volkswagen ID.7 – nieuw VW-topmodel

Volkswagen heeft een nieuw topmodel: de Volkswagen ID.7. Met een duik in de prijslijst maken we kennis met de indirecte Passat-opvolger.

Zoals de ID.3 het elektrische alternatief moet zijn voor de Golf, is de nieuwe Volkswagen ID.7 het alternatief voor de Volkswagen Passat. In het bijzonder de sedanversie ervan, want de nieuwe Passat is er alleen nog als stationwagen. Toch wordt de ID.7 wel wat hoger gepositioneerd, waarmee hij op termijn wellicht zelfs de Arteon moet gaan vervangen. Voorlopig blijft de Arteon echter leverbaar naast de ID.7.

Prijzen Volkswagen ID.7

Natuurlijk is die hogere positionering ook te zien aan het prijskaartje. De uitgaande Volkswagen Passat Variant heeft op dit moment een vanafprijs van 48.490 euro. Als je wat verder doorspaart, mag je vanaf 55.790 euro wegrijden in een Arteon of vanaf 56.490 euro in een Arteon Shooting Brake. Voor de Volkswagen ID.7 moet je nog wat meer doorsparen: op het prijskaartje staat een bedrag van minimaal 63.990 euro.

Uitvoeringen en standaarduitrusting Volkswagen ID.7

Enige kanttekening hierbij: zo kort na introductie is de Volkswagen ID.7 nog maar leverbaar in één, goed aangeklede uitvoering: de Pro Business. Uiteindelijk zullen vast nog meer uitvoeringen volgen, die de vanafprijs nog wat omlaag brengen. De positie als het nieuwe topmodel van Volkswagen op de Europese markt is echter zeker ingenomen.

Daar hoort ook een rijke standaarduitrusting bij. Enkele highlights: 20-inch lichtmetalen velgen, LED Matrix IQ.Light-koplampen, keyless entry en starten, elektrisch verstelbare en verwarmbare ergonomische voorstoelen met massagefunctie, stuurverwarming, automatische 3-zone klimaatcontrole, head-up display met augmented reality, uitgebreid infotainment met spraakbediening, 360-gradencamera en assistentiesystemen zoals adaptieve cruise control. Ook is er Car2X-technologie aan boord, ofwel de ID.7 kan communiceren met (daarvoor geschikte) andere auto’s en verkeersinfrastructuur.

Aandrijflijn Volkswagen ID.7

Voor de aandrijving is er op dit moment maar één keuze. Je krijgt altijd een elektromotor op de achteras, met een vermogen van 210 kW (286 pk) en 545 Nm koppel. Het batterijpakket is altijd 77 kWh groot (bruikbare capaciteit), wat samen met een WLTP-verbruik van 14,7 kWh/100 km goed is voor een actieradius van maar liefst 599 km.

Exterieuraankleding

Dan komen we bij de carrosseriekleuren. Er zijn er vijf. Naast het gebruikelijke wit en zwart zijn er twee grijstinten en donkerblauw. De standaardkleur is niet-metallic donkergrijs. Voor wit, zwart en lichter grijs betaal je 1.100 euro extra. Wie wat meer kleur op zijn oprit wil moet 1.300 euro extra overmaken voor donkerblauw. Dat doen we dan maar. Andere velgkeuzes zijn er niet, niet op dit moment in ieder geval.

Interieuraankleding

Standaard krijg je zogenaamde zwarte ArtVelour-bekleding, een mircrovezelstof. Optioneel is Microfiber-bekleding, een ander soort microvezelstof, leverbaar in zwart-met-wit of donkergrijs, in beide gevallen voor 2.250 euro meerprijs. Kies je de optionele bekleding, dan krijg je daar wel zonder meerprijs een interieurpakket bij met onder meer stoelventilatie voorin, achterbankverwarming, een Harman Kardon-audiosysteem, extra zij-airbags en een iets hoogwaardiger dashboardafwerking. Witte bekleding is al gauw besmettelijk voor vuil, dus laten we maar gaan voor donkergrijs.

Pakketten en opties

Een ander optiepakket is het aanvullende exterieurpakket, ook voor 2.500 euro meerprijs, met daarin onder meer een panoramadak, progressieve besturing, een adaptief onderstel en geluidsisolerende en extra getinte ruiten. Laten we dat maar doen dan. De enige twee losse opties op de lijst zijn een warmtepomp en een trekhaak, beide voor 1.100 euro meerprijs.

De Volkswagen ID.7 zelf samenstellen

Vinken we de warmtepomp ook aan, dan komen we op een totaalprijs van 71.140 euro. Natuurlijk hadden we zonder opties aan te vinken ook al een complete auto kunnen hebben en het valt ook te overwegen om te wachten op de latere, wat minder dure uitrustingsniveaus. Hoe zou jij de Volkswagen ID.7 samenstellen? Bekijk alle mogelijkheden in de configurator op www.volkswagen.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.