Remco Slump
Remco Slump Nieuws 4 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom Polestar nú pas auto’s mag verkopen in Frankrijk

Wat Polestar gepresteerd heeft, is knap. Vanuit het niets – nou ja, met steun van moederbedrijf Volvo – heeft het Chinees-Zweedse elektromerk een sterke positie op de automarkt veroverd. Behalve in Frankrijk, want daar lag Citroën dwars. De Franse fabrikant vindt het poolster-logo te veel op zijn eigen dubbele chevron lijken. Tot nu…

Niet dat de mening van Citroën is veranderd, overigens. Het merk vindt nog steeds dat het Polestar-beeldmerk (twee chevrons met de punten naar elkaar toe) te veel weg heeft van zijn dubbele chevron. Maar de strijdende partijen hebben een schikking getroffen, zo meldt de Franse krant Le Monde. Citroën heeft zijn klachten ingetrokken, waarschijnlijk in ruil voor enkele miljoenen euro’s uit Zweden. Case closed!

Polestar mocht in Frankrijk twee jaar lang geen auto’s verkopen

In juni 2020 ving Polestar nog bot bij de Franse rechter. Het merk moest Citroën 150.000 euro, plus proceskosten, betalen en mocht zes maanden het poolster-embleem niet in Frankrijk gebruiken. Die beperking is nooit opgeheven, dus heeft de Volvo-dochter in de afgelopen twee jaar geen auto’s verkocht bij onze verre zuiderburen. Zelfs de website moest uit de lucht.

Citroën wilde Polestar zelfs in heel Europa laten verbieden

Eerder dit jaar stapte Citroën naar het Europese hof om een verkoopverbod voor heel Europa te krijgen. Zover is het dus niet gekomen. Citroën en Polestar hebben een schikking getroffen.

Polestar
Fotocredit: Citroën.

Dus kunnen de Fransen nu eindelijk een Polestar 2 aanschaffen. Of een Polestar 3, 4, 5 of 6, want die modellen komen er ook nog aan in de komende paar jaar.

Van officiële racepartner van Volvo naar zelfstandig merk

Citroën gebruikt zijn logo al sinds 1919. Polestar was ooit een Zweeds raceteam, dat later de officiële racepartner van Volvo werd. Het bedrijf werd in 2015 ingelijfd door Volvo, waarna het een soort BMW M-equivalent werd, een performancelabel. Sinds een paar jaar is Polestar een zelfstandige fabrikant onder Volvo, dat op zijn beurt weer eigendom is van het Chinese Geely.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.