Remco Slump
Remco Slump Nieuws 21 jun 2023
Leestijd: 1 minuut

Dit is waarom autoverzekeringen twee keer zo duur zijn geworden

Auto’s zijn duur, benzine is duur, onderhoud is duur en tot overmaat van ramp zijn ook autoverzekeringen duur. Sterker nog, in zeven jaar tijd zijn de premies verdubbeld. Dit is waarom…

Vergeleken met juni vorig jaar zijn de premies voor autoverzekeringen met 19,6 procent gestegen, zo blijkt uit onderzoek van Independer. Dat komt neer op een gemiddelde prijsstijging van 160 euro in één jaar voor een WA-verzekering.

Autoverzekeringen duurder door hoge reparatiekosten

Ook andere autoverzekeringen zijn in twaalf maanden tijd een stuk duurder geworden. Voor WA+ betaal je nu 14,1 procent meer (zo’n 119 euro extra) en de stijging bij all-risk komt uit op 8 procent (plus 80 euro).

‘Aanraaktoetsen in het interieur zijn hartstikke stom!’, geeft Volkswagen toe

Waarom gaan de premies in zo’n rap tempo omhoog? “Het aantal verkeersongevallen is in 2022 met ruim 10 procent gestegen”, aldus Menno Dijcks van Independer. “Maar ook reparaties zijn er het afgelopen jaar niet goedkoper op geworden, door stijgende arbeidskosten en duurdere onderdelen.”

Inwoners van Zuid-Holland betalen het meest aan premie

De regionale verschillen zijn echter groot. Autobezitters in Drenthe, Friesland en Groningen zijn het slechts af, met premiestijgingen van tussen de 15 en 16 procent. In Brabant heb je te maken met een toename van ‘slechts’ 9,5 procent.

Beeldige lijnen maar kleinere kofferbak in de nieuwe Mercedes E-Klasse Estate

Overigens zeggen die percentages niks over de absolute hoogte van de premies. Inwoners van Zuid-Holland betalen het meest, gemiddeld 1030 euro per jaar. Daarna volgen Noord-Holland en Utrecht met 950 en 915 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.