Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 31 aug 2021

Zo klinkt de heerlijke Kimera EVO37, ode aan een rallyheld

Het is de laatste achterwielaangedreven auto die het World Rally Championship won, de Lancia 037. Van de rallylegende bouwt Kimera Automobili een bijzondere restomod die erg lijkt op het origineel. Op de plaatjes al heerlijk, en zo klinkt-ie ook!

Kimera Automobili noemt het model de EVO37, een verwijzing naar de oude Groep B-rallyauto op basis van de Lancia Beta MonteCarlo. Die heette namelijk ook 037. Bovendien is deze restomod historisch verantwoord: zo werken Sergio Limone en Vittorio Roberti mee aan het project. Dat zijn twee mannen die in de vorige eeuw ook aan de originele Lancia werkten. Bovendien dient voor de Kimera – net als bij het origineel – een Lancia Beta Montecarlo als basis.

Het geluid van een oude rally-viercilinder

In totaal komen er 37 exemplaren van de Kimera EVO37 op de markt. Een van de eerste modellen is onlangs op camera vastgelegd tijdens het Passione Engadina-evenement in Zwitserland, waarbij we onder andere kunnen genieten van diens heerlijke soundtrack.

Het geluid van de Lancia 037-restomod wordt geproduceerd door de originele 2,0-liter viercilinder van Lancia. Door naast de compressor ook een turbo toe te voegen en het motorblok intern te optimaliseren, levert-ie in de Kimera 505 pk en 550 Nm koppel.

Meer vermogen, dezelfde passie

De turbo dempt het snerpende geluid van de viercilinder, maar zorgt wel voor een stuk meer vermogen. Origineel leverde het motorblok overigens – in de versie met het meeste vermogen – 350 pk. Toen goed voor spectaculaire prestaties, maar deze moderne versie gaat uiteraard een stap verder. Zo moet-ie binnen vier seconden naar 100 km/h sprinten, terwijl het wagengewicht niet boven de 1000 kilogram uitkomt.

Lancia 037, Kimera's EVO37
(Afbeelding: Kimera)

Kltanten kunnen overigens kiezen tussen verschillende transmissies. Ofwel een handgeschakelde versnellingsbak, of een sequentiële tranmissie. In alle gevallen wordt het vermogen enkel naar de achterwielen gestuurd.

Lancia 037, Kimera's EVO37

Hoewel het de Kimera EVO37 lijkt op de oude Lancia 037, verschillen de twee op een paar punten elkaar. Naast het verschil in vermogen is de restomod langer dan het origineel, en is het plaatwerk van koolstofvezel in plaats van glasvezel gemaakt. Nieuwe wielen (19- of 20-inch), led-verlichting, een kortere overhang voor en achter en een flink hertekende voor- en achterklep maken van deze Kimera een prachtige retro-ode.

Even duur als een echte Lancia 037

Van de auto bouwt de Kimera slechts 37 exemplaren. De basisprijs is 480.000 euro zonder btw en – in ons land – bpm. Vanaf september worden volgens de fabrikant de eerste exemplaren uitgeleverd.

Originele Lancia 037. (Afbeelding: Wheelsage)

Een exclusief product dus, maar dat geldt ook voor de originele Lancia 037. Lancia bouwde samen met Abarth slechts 220 exemplaren voor straatgebruik en prijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. In 2016 was de allereerste 037 nog tussen de 320.000 en 400.000 euro waard. In 2020 is een Stradale voor 451.000 euro verkocht, terwijl momenteel nog het allereerste prototype (gebouwd door Abarth) voor minstens 700.000 euro van eigenaar mag verwisselen. Een goede investering lijkt het in ieder geval te zijn!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.