Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 21 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze racewinnende McLaren van Lewis Hamilton kan van jou zijn

Nog nooit werd er een Formule 1-auto van Lewis Hamilton geveild. Tot nu. De McLaren MP4-25A, waarmee de Brit in 2010 de Grand Prix van Turkije won, zal tijdens het Grand Prix-weekend op Silverstone onder de hamer gaan.

Lewis Hamilton domineert de Formule 1 nu al jarenlang en is inmiddels zevenvoudig wereldkampioen. Maar voordat hij de – achteraf – zeer succesvolle overstap maakte naar het team van Mercedes, was de Brit lange tijd verbonden aan McLaren. Hij werd daar door Ron Dennis, de baas van McLaren, binnengehaald als talent en mocht in 2007 naast Fernando Alonso rijden. In 2008 werd hij wereldkampioen met het Britse team, maar in 2013 besloot hij de – destijds gewaagde – overstap te maken naar Mercedes, dat nog niet denderend presteerde.

Achteraf was dat dus de beste keuze die hij kon maken. Hij heeft er bij Mercedes nog eens zes wereldtitels veroverd. Met vijftien seizoenen en 270 Grands Prix achter zijn naam is Hamilton inmiddels een ervaren rot. Van die 270 races won hij er tot nu toe maar liefst 98. Tevens pakte hij honderd keer de pole-position.

Bijzondere veiling voor een bijzondere McLaren

Binnenkort kan een van de racewinnende McLarens van Hamilton van jou zijn. Als je een grote portemonnee hebt, tenminste. Deze McLaren MP4-25A, waarmee Hamilton de 2010 Grand Prix van Turkije won, wordt door veilinghuis RM Sotheby’s op 17 juli geveild. Zij schatten dat de auto zo’n vijf tot zeven miljoen dollar op zal leveren. Het zou uiteindelijk wel de duurste geveilde Formule 1-auto ooit kunnen worden. Die eer staat nog op de naam van de Ferrari F2002 van Michael Schumacher, die 6,65 miljoen dollar opleverde.

De veiling zal op een bijzondere middag gebeuren. De McLaren van Hamilton zal tijdens het Grand Prix-weekend op Silverstone geveild worden. Dat zal voorafgaand aan de allereerste sprintkwalificatie van het seizoen gebeuren. Het is een nieuw idee dat de Formule 1 dit jaar probeert. Op vrijdag vindt een normale kwalificatie plaatsdie de startvolgorde voor die sprintkwalificatie bepaalt. Dat zal een verkorte race zijn, die dan op zijn beurt de startvolgorde voor de hoofdact op zondag bepaalt.

Dat is dus niet de enige primeur op het Britse circuit. Het is namelijk voor het eerst dat er een Formule 1-auto van Lewis Hamilton onder de hamer gaat, laat staan dat het om een racewinnende auto gaat. Tijdens de veiling zal de MP4-25A rond het circuit rijden – het is nog niet bekend wie deze zal besturen – waardoor de harten van de geïnteresseerden nog harder zullen kloppen.

18.000 toeren

Dat zal al geholpen worden door het geluid dat de auto produceert dankzij de 2.4 liter V8-motor, die tot een geweldige 18.000 toeren draait. De racemachine heeft zeven versnellingen en weegt – exclusief coureur – slechts 620 kilo, dus verwacht weggeblazen te worden door de acceleratie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.