Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 6 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze Land Rover Defender is een ode aan de Chinook helikopter

Het Britse ingenieursbedrijf Tecniq brengt een eerbetoon aan een bekend luchtvoertuig van de Britse luchtmacht. De gigantische helikopter die bekendstaat als de Chinook is sinds vorig jaar 40 jaar in dienst. Om deze mijlpaal te vieren bouwt Tecniq een unieke Land Rover Defender Q40 gebaseerd op de Chinook.

In september tijdens Goodwood Revival zal de unieke SUV geveild worden. De opbrengsten gaan naar de Royal Air Forces Association.

Uniek design

De mannen van Tecniq hebben nauw samengewerkt met een team van de luchtmacht zodat er ook designelementen van de helikopter terug zouden komen in de Defender. Het team heeft ervoor gezorgd dat de auto op diverse gebieden verbeterd is.

Land Rover Defender Q40

Aan het exterieur valt meteen het militaire kleurenpalet op. De auto is afgewerkt in zowel mat als glanzend donkergroen. Ook zijn er ietwat subtielere aanpassingen gedaan aan het exterieur. De grille, wielkasten spatborden en motorkap zijn allemaal onder handen genomen om de Q40 van een origineel en bijzonder uiterlijk te voorzien. Misschien wel de meest in het oog springende designelementen van de auto zijn de illustraties aan beide zijdes van de auto. Deze cirkels visualiseren de twee rotorsystemen van de Chinook.

Verrassend Luxueus interieur

Met dergelijke aanpassingen aan het exterieur kan het interieur natuurlijk niet achterblijven. Niet iedereen denkt direct aan overbodige luxe wanneer een militaire Defender ter sprake komt. Dat is in dit geval onterecht. Tecniq heeft het exemplaar van veel luxueuze materialen voorzien. Als je je ogen een beetje dichtknijpt zou je kunnen denken dat het om een G-klasse gaat. De Defender krijgt koolstofvezel racestoelen, een fonkelnieuw, modern stuur en een compleet herontworpen instrumentarium. Bovendien is de middenconsole ontworpen met designelementen van de Chinook in het achterhoofd.

In de Defender zou je het liefst achterin plaats willen nemen. De middenconsole achterin is compleet uniek mede dankzij de op maat gemaakte koelkast waar de champagne koud gehouden kan worden. Achterin voert lichtgrijs de boventoon om de laadruimte van de Chinook te imiteren. De twee stoelen zijn echter wel afgewerkt in wit leer en voorzien van een zwarte stof om voor extra comfort te zorgen. Dat hoef je in een echte Chinook niet te verwachten. Wat je overigens wel in de heli terug kunt vinden is het rode net dat de laadruimte afscheidt van de zitplekken.

 

Tecniq doet er een schepje bovenop

Wat duidelijk is, is dat Tecniq de militaire doeleinden van de Defender links laat liggen. Dat blijkt uit het exterieur en ook vooral uit het interieur. Om de uiteindelijke koper van nog meer gebruiksgemak te voorzien heeft het Britse bedrijf wat aanpassingen gedaan om ervoor te zorgen dat de Q40 op de weg even goed uit de voeten kan als offroad.

Land Rover Defender Q40

Een Ford EcoBoost 2,3-liter turbomotor moet voor iets meer dan 300 pk en 430 Nm aan koppel zorgen. Al met al brengt Tecniq met deze Defender een mooi eerbetoon aan een legendarisch luchtvoertuig. Als we het beestje echter bij de naam noemen zien we vooral een bijzonder luxe Land Rover.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.