Remco Slump
Remco Slump Nieuws 24 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

De Ford Capri komt terug! Maar niet zoals jij zou willen…

De Ford Capri – op de markt in de jaren zestig, zeventig en tachtig – kun je zien als de Europese Mustang. Hij was een sportcoupé voor het volk, met een spannend uiterlijk en iets minder spannende rijeigenschappen. Ford gaat de modelnaam nu hergebruiken.

We schrijven met opzet niet dat Ford het model gaat hergebruiken, want de Capri komt niet terug in zijn oude gedaante. Ford gaat simpelweg de naam gebruiken voor een nieuwe elektrische cross-over, net zoals het merk met de typeaanduiding Mustang deed.

Ford Capri op Volkswagen-basis

Volgens de Britse krant The Sun wordt de Capri het tweede Ford-model op het elektrische MEB-platform van Volkswagen. De eerste is de recent onthulde Explorer. Naar verwachting wordt de Capri begin volgend jaar onthuld.

Wordt deze nieuwe Explorer bestverkochte auto van Ford?

Oude namen, geen retrodesign

Ford gaat oude namen hergebruiken voor toekomstige elektrische modellen, maar dat betekent niet dat die auto’s een retrodesign zullen krijgen, aldus hoofdontwerper Amko Leenarts.

Ford Capri
(Afbeelding: Ford)

“Het koperspubliek vindt het geweldig dat we klassieke namen in nieuwe segmenten gaan gebruiken”, zei Leenarts tegen het Britse Autocar. Hij blijft vaag over het waarom. “Die namen bieden een uniek perspectief dat niemand anders heeft.”

De Ford Bronco komt naar Nederland! Maar jullie gaan hem niet kopen…

‘Ford is saai’, zeiden klanten

“We hebben onderzoek gedaan naar hoe klanten tegen Ford aankijken”, gaat Leenarts verder. “Het deed mij pijn dat ze zeiden dat we saai zijn. Dus dacht ik: ‘Oké, we moeten nu met unieke designs komen, die ons duidelijk onderscheiden van de concurrentie.'”

Ford Capri
(Afbeelding: Ford)

Amerikaanse uitstraling

Daarom lijkt de nieuwe Explorer in niets op de Puma of de Kuga. Hij heeft een meer Amerikaanse uitstraling dan eerdere Europese Ford-SUV’s, met stijlelementen van de grote Explorer PHEV en zelfs van de F-150 Lightning.

Waanzin! Iemand betaalde 670.000 euro voor een Ford Sierra

Bijna 2 miljoen exemplaren

De oude Capri zullen we in de nieuwe niet terugzien. De eerste generatie kwam in 1969 op de markt en was meteen populair. Hij was gebaseerd op de Cortina en zou eerst Colt heten. Mitsubishi had echter al de rechten op die naam.

Ford Capri
(Afbeelding: Ford)

Net als de tweede en derde generatie Capri was het origineel leverbaar met een viercilindermotor of een V6. ‘The car you always promised yourself’, was de slogan die bij de Capri hoorde. In totaal zijn er bijna 2 miljoen exemplaren van de coupé geproduceerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.