Stijn Kuster
Stijn Kuster Uw garage 10 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Uw Garage: Gerda maakte haar Ford Capri na een ongeluk en jaren stilstaan weer rijdend

Af en toe starten en daarna zorgvuldig weer afdekken, meer heeft Gerda Smit jarenlang niet gedaan met deze Ford Capri. Tot twee jaar geleden. Zij maakte samen met haar man de Capri weer rijdend!

Mijn man heeft deze Capri al sinds 1990, hij is de tweede eigenaar. Hij kocht hem van een jong stel, die waren net vader en moeder geworden en zo’n coupé is dan geen handige auto. Zeker met de grote gastank die ook nog achterin zat, daar kon geen kinderwagen bij.

De gastank van de Ford Capri werd er direct uitgehaald

De gastank is er direct uitgehaald; zo’n auto hoort op benzine te lopen. Toen ik hier in ’97 kwam, was de Ford er dus al; ik weet niet beter. We hebben hier enorm veel ruimte en we hebben ook altijd quads, crossmotoren en cross-auto’s gehad samen met onze zoons. De liefde voor techniek en oude auto’s is er al heel lang.

Ford Capri, ongeluk, stilstaan, uw garage
(Afbeelding: Autovisie)

Ik had nog niet veel met de Capri gereden toen er hier vlakbij iemand met een tankwagen op reed. Zelf kwam ik er goed vanaf, maar de Ford Capri had te veel schade om er nog mee te kunnen doorrijden. We hebben die schade wel grotendeels laten opknappen, maar het is nooit helemaal afgemaakt.

Vooral technisch moesten er nog wat dingen aan gebeuren en uiteindelijk is de Ford weggezet. Er kwamen kinderen, we hadden het druk met allerlei andere dingen en de Capri stond niet in de weg. Dan blijft zo’n auto dus gewoon staan. Af en toe loop je naar het hoekje in de schuur, haal je de kleden er eens af en laat je de motor even draaien. Maar meer gebeurde er niet mee. Mijn man heeft een paar keer gevraagd: “Wat zullen we doen: houden of toch verkopen? Maar deze auto wegdoen, dat wilde ik echt niet.

Ik heb altijd gedacht dat we er ooit weer mee zouden gaan rijden. Het is altijd blijven kriebelen. Vijf jaar geleden ben ik weer volop gaan werken, we hielden wat geld over en vorig jaar besloten we weer met de Ford Capri aan de slag te gaan. We hebben hem onder een enorme laag stof vandaan gehaald en zijn eerst eens goed gaan schoonmaken.

Ford Capri, ongeluk, stilstaan, uw garage
(Afbeelding: Autovisie)

Het was een nette auto toen hij gestald werd, het plaatwerk was strak. Maar er moest nog wel het een en ander aan gebeuren voor we weer konden rijden en na 25 jaar stilstand kom je natuurlijk nog veel meer dingen tegen. We hebben een kolombrug gekocht en zijn begonnen. Alles is eronder vandaan geweest; wielen, assen, de cardanas, de tank. Zo konden we alles goed schoonmaken en controleren. Er is waarschijnlijk ooit een trekhaak onder gezet. Daarbij is de bodem iets beschadigd en dat was een gaatje geworden. Dat is het enige wat we hebben moeten repareren, daar is een nieuw stukje in de Ford gezet.

Het onderhoud doen Gerda en haar man zelf

Het onderhoud doen we eigenlijk altijd zelf. Onze zoons zijn handig, die hebben ook veel ervaring opgedaan met de crossauto’s. En door de brug en de ruimte kunnen we bijna elke klus aan. Onderdelen zijn goed te krijgen, daar hebben we een goed adres voor. Er komt redelijk wat uit Engeland; veel origineel, maar ook goede imitatiespullen voor de Ford Capri.

We gaan nu naar oldtimerfestivals en doen mee met tochten voor verstandelijk beperkte mensen of maken samen mooie ritten. Laatst stapten we halverwege de middag in de Ford, tokkelden wat door de provincie en waren we om zeven uur thuis. Heerlijk, gewoon genieten!

De Ford Capri komt terug! Maar niet zoals jij zou willen…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.