Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 24 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen-diesel gehad? Dit is hoeveel compensatie je moet krijgen

Begin deze week werd duidelijk dat Volkswagen – en andere fabrikanten – klanten die een diesel kochten met sjoemelsoftware moeten compenseren. Althans, zo luidt de uitspraak van het Europees Hof. Nu is de rechter in Haarlem het ook met de uitspraak eens.

Sterker nog, de Nederlandse rechter hangt direct een bedrag aan de schadevergoeding. De schadevergoeding is toegekend aan een eigenaar van een Golf TDI. De rechtszaak is een van de vier proefprocedures die Stichting Volkswagen Group Diesel Efficiency (VGDES) en de Consumentenbond hebben opgezet tegen Volkswagen.

Dit is hoeveel compensatie je moet krijgen volgens de Nederlandse rechter

Volgens Volkswagen hebben de consumenten die een diesel kochten met sjoemelsoftware geen financiële schade geleden en dus geen recht op een schadevergoeding. Echter, stichting Car Claim bewees in 2021 al dat een rechtszaak tot een andere uitkomst leidt. Net als de rechter in Haarlem nu besloten heeft, krijgt de klant een compensatie van 3.000 euro. Volkswagen tekende beroep aan tegen de uitspraak in 2021. Ook nu overweegt de Duitse autofabrikant in hoger beroep te gaan.

Sjoemeldiesel, schadevergoeding, diesel gate, VW, Volkswagen
De sjoemelsoftware is te vinden bij de oudere dieselmotoren (TDI) van Volkswagen. Maar ook andere merken hebben het valse software toegepast. (Afbeelding: VW)

Hoewel de compensatie voor de sjoemelsoftware diesels van onder andere Volkswagen een ellenlang juridisch proces lijkt te worden – en inmiddels al is, hebben velen hoop dat zijn gecompenseerd worden. In Amerika is Volkswagen allang aan het compenseren. VW stelt dat de software van de Nederlandse auto’s ander in elkaar zit, daarbij is in Amerika de wet- en regelgeving anders.

Ook schadevergoeding voor kopers tweedehands Volkswagen diesel

Of Volkswagen uiteindelijk de kopers van een diesel met sjoemelsoftware in Nederland gaat compenseren, is nog afwachten. Daarbij laait de discussie of alleen kopers van een nieuwe auto een schadevergoeding moeten krijgen. Zo pleiten sommige instanties voor 1.500 euro compensatie van koper van tweedehands auto’s.

Benzine- en dieselauto’s definitief verboden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.