Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 5 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Citrofiel Remco maakt 90 jaar oude Amsterdamse Citroën-showroom van LEGO

Autoliefhebberij draait om zoveel meer dan alleen auto’s. Citrofiel Remco Streefkerk bewijst dit maar weer eens door maanden te werken aan een LEGO-versie van de iconische Citroëngarage op het Stadionplein in Amsterdam.

“Als liefhebber kwam ik in de jaren 90 en 00 vaak bij de showroom van Citroën Nederland op het Stadionplein. Een maand voor de introductie van een auto was ik er vaak te vinden om de nieuwste modellen te spotten”, zegt Remco.

Herinnering aan de showroom op het Stadionplein

De herinneringen aan het Zuidelijk Citroëngebouw, dat door de fabrikant enkele jaren geleden is verkocht en inmiddels is verbouwd, hebben Remco gemotiveerd om zijn eigen versie van de garage te bouwen. “Er zitten 6,5 á 7 duizend steentjes in. (..) Hoeveel uren het mij heeft gekost weet ik niet precies. Ik heb het stukje bij beetje opgebouwd, het was een project van een paar maanden.”

(Afbeelding: Remco Streefkerk)

Hoewel het bouwen veel tijd kost gaan er ook veel uren zitten in het zoeken naar de juiste steentjes. “Ik ben veel naar een soort LEGO-kringloopwinkels geweest. Hier kan je zelf in grote bakken zoeken naar de juiste steentjes. (..) Als ik alle steentjes nieuw had moeten kopen kostte het bouwwerk mij al gauw 500 euro”, zegt de autoliefhebber die Citroën in zijn hart gesloten heeft.

Zoals het gebouw van Citroën in 1931 werd opgeleverd

Naast dat hij de buitenkant heel gedetailleerd heeft nagemaakt, stak Remco ook veel tijd in het interieur. “Ik heb het gebouw helemaal gemaakt zoals het pand in 1931 is opgeleverd”, laat hij weten. “Ik heb heel veel boeken van Citroën doorgebladerd opzoek naar foto’s van garage- en importbedrijf, maar ook internet heeft bij goed geholpen met het vinden van oude foto’s.”

Vol trots plaatste Remco de LEGO-versie van de Citroëngarage op Facebook “al snel ontplofte mijn inbox. Al die likes had ik echt niet verwacht”, zegt de liefhebber overweldigd. Naast dat zijn hobbyproject op social media te bewonderen is, “wordt het tentoon gesteld bij een meeting van de HY-club”, zegt Remco.

Naast LEGO een Citroën BX als hobby

De liefhebberij van Remco gaat verder dan LEGO. “Citroën is er bij mij met de paplepel ingegoten. (..) Voor de hobby heb ik meerdere Citroëns gehad, onder andere twee Eenden en een Dyane. Ik rijd nu een Citroën BX, deze is een stuk betaalbaarder en heerlijk geveerd”, zegt hij.

(Afbeelding: Remco Streefkerk)

Andere liefhebbers hebben al ideeën over nieuwe projecten waar Remco zich op kan storten. “Ik kreeg al reacties om het Citroëngebouw op het IJzerplein in Brussel na te bouwen. (..) Een leuk idee, maar ik moet even kijken of dit haalbaar is.”

Koopwijzer: occasion Citroën BX (1982-1994)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.