Autovisie
Autovisie Nieuws 24 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Citroën C5 Aircross is klaar voor Europa

Een grotere bagageruimte en meer flexibiliteit binnenin. Dat is waar de Citroën C5 Aircross voor de Europese markt en voor China van elkaar verschillen. Verder is het dezelfde auto.

Het is alweer een dik jaar geleden dat Citroën op de autoshow in Shanghai het doek van de C5 Aircross trok. Het merk was direct duidelijk over de levering van de middenklasse-SUV. Hij zou in eerste instantie alleen voor de Chinese markt beschikbaar zijn en pas eind 2019 de Europese showrooms binnen rijden. Citroën koos voor het enorme verschil in introductiedatum omdat het elk jaar een nieuw model wil introduceren. De C3 Aircross was net voorgesteld en kwam kort daarna uit. De C5 Aircross kwam voor Europa te vroeg, maar op tijd voor China waar een enorme vraag naar grotere SUV’s is. Overigens is in het Aziatische land recent de C3 Aircross gepresenteerd, zij het als verlengde variant met de naam C4 Aircross.

 

Volle broer

De C5 Aircross is een volle broer van de Peugeot 3008 en 5008, de Opel Grandland X en de DS 7 Crossback. Hij beschikt over hetzelfde EMPII-platform, maar heeft iets dat voor de andere SUV-modellen niet beschikbaar komt. De autobouwer noemt het Citroën Advanced Comfort. Het is de overkoepelende naam voor de nieuw ontwikkelde schokdempers Progressive Hydraulic Cushions en de speciale stoelen Advanced Comfort Seats. Die specifieke elementen moeten de C5 Aircross de comfortabelste SUV in zijn segment maken.

LEES OOK: CITROËN C5: ZELFDE NAAM, ANDERE AUTO

Meubilair

Net als bijvoorbeeld de Peugeot 5008 beschikt de C5 Aircross over drie stoelen op de achterste zitrij, waar de versie voor China een bank heeft. Het meubilair onder de glazen panoramadak is individueel te verstellen, waarbij de stoelen in lengterichting over 15 cm verschoven kunnen worden en de leuningen onder een hoek van 19 tot 26,5 graden kunnen worden versteld. In vergelijking met de eerder gepresenteerde versie is de beenruimte achterin iets opgeofferd om meer bagagevolume te creëren. Blijkbaar houden Europeanen meer van laadruimte, terwijl de Chinese autokoper vaker met vijf personen rijdt. De bagageruimte meet minimaal 580 liter. Met de drie achterstoelen in de voorste stand neemt het volume met liefst 140 liter toe. Met de achterste zetels opgevouwen is 1630 liter aan laadvolume beschikbaar. In vijfpersoonsopstelling bedraagt de laadlengte net geen meter, terwijl de afstand van de elektrisch scharnierende achterklep tot de voorstoelen richting de twee meter gaat.

 

Uitrusting

Citroën geeft de C5 Aircross zaken mee als een 360 graden camerabeeld rond de auto, rijbaanassistentie, bochtverlichting, grip control, automatisch in- en uitparkeersysteem, achteruitrijcamera, startknop, sleutelvrije ont- en vergrendeling, verkeersbordherkenning en Trailer Stability Control. Daarnaast beschikt de SUV over draadloos laden van de mobiele telefoon, Connect Nav en Mirror Screen-functies voor Apple- en Android-devices.

 

Motorengamma

Bij de marktintroductie biedt Citroën keuze uit twee benzinemotoren (1.2 3-cilinder met 130 pk en 1.6 4-cilinder met 180 pk) en twee diesels (1.5 4-cilinder met 130 pk en 2.0 4-cilinder met 180 pk). Volgend jaar lanceert Citroën nog een plug-in hybrid.

Verkoopstart

De prijzen van de SUV worden in de loop naar de verkoopstart bekend gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.