Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 25 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Citroën en BMW hebben een afspraak gemaakt over de kolossale XM

BMW liet vorige week een teaserplaat zien van zijn volgende super-SUV. Die draagt de naam XM, en da’s een naam die eerder door Citroën werd gebruikt. Maar dat is helemaal geen probleem, zo melden de Fransen.

Het is altijd even afwachten wat er gebeurt als een fabrikant een reeds gebruikte naam op een nieuw model plakt. Dat gebeurde in het verleden al heel vaak, met een hoop gedoe als gevolg. Denk bijvoorbeeld aan het geschil tussen Porsche en Peugeot uit de vorige eeuw. De Duitsers wilden hun sportwagen destijds 901 noemen, tot het Franse Peugeot op de deur klopte. Het merk had de rechten op die naamvoering, te weten een driecijferige naam met het getal 0 als tweede getal. En dus heette de allereerste Porsche 911 geen 901, maar, eh, 911. Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen maakte er jaren geleden een uitgebreide Sjoerds Weetjes van!

Sjoerds Weetjes #29: namen die uiteindelijk toch niet mochten

Citroën XM

En dus dachten we dat Citroën ook bij BMW zou aankloppen om iets vergelijkbaars. De Fransen brachten in de jaren 80 namelijk de fraaie XM op de markt als opvolger van de CX. Een wereldberoemde auto. Enerzijds door het geweldige design en ongeëvenaarde comfort, anderzijds door alle problemen die hem nogal berucht maakten. Maar dat een hoop mensen de typeaanduiding XM direct associëren met Citroën, is duidelijk.

BMW XM

Toch heeft de Franse fabrikant geen enkel probleem met BMW en diens aankomende XM, een beresterke plug-in hybride die door de M-afdeling van de Duitsers wordt gebouwd. Carscoops vroeg Citroën namelijk om een reactie en blijkbaar hebben de twee fabrikanten een afspraak met elkaar over het gebruik van diens namen.

Constructieve dialoog

“BMW’s gebruik van de XM-naam is het resultaat van een constructieve dialoog tussen BMW en Citroën, en er is dus goed over gesproken. Het is in feite een herenakkoord, waaruit Citroën een auto heeft geïntroduceerd door de letter ‘X’ en een nummer te combineren in de vorm van de C5 X (denk aan de BMW X5), en BMW’s verlangen om hun X-naam met hun Motorsport-divisie te combineren. Citroën houdt wel het recht om de X te gebruiken in namen als CX, AX, ZX, Xantia, Xsara en de XM.” Citroën vindt het dus prima dat BMW de XM-naam gebruikt, maar houdt ook het recht om de naam zélf op een aankomende auto te gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.