Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 18 sep 2020

Campers en auto’s volgend jaar duizenden euro’s duurder

Door een aanpassing van de bpm-regels worden auto’s weer flink duurder. Vooral campers gaan extreem in prijs stijgen. Door het gewijzigde belastingplan zijn kopers van een nieuwe auto volgend jaar zo maar duizenden euro’s meer kwijt.

“De gemiddelde bpm voor een nieuwe benzine-auto in Nederland bedraagt nu zo’n 5000 euro. Hier komt na het aanpassen van de regels 21% overheen. Gemiddeld dus zo’n 1000 euro per benzine-auto. Bij diesels ligt dit bedrag nog hoger, namelijk 2.000 euro. Over een camper worden vaak enkele tienduizenden euro’s aan bpm betaald, dus gemiddeld worden deze zo’n 10.000 euro duurder”, vertelt Paul de Waal, woordvoerder van Bovag.

21% extra

Maar waarom moeten we dan ineens meer betalen? De 21% btw wordt nu geheven over de prijs van de auto exclusief bpm. Volgens de nieuwe regels moet de bpm echter direct worden betaald als de auto geregistreerd wordt, waardoor de consument uiteindelijk ook 21% btw moet betalen over het bedrag ínclusief bpm. Dit geldt voor alle auto’s, die voor het eerst in Nederland geregistreerd worden.

Minder werk

Waarom doet de Belastingdienst dit? Het doel is niet om de auto’s in Nederland op deze manier duurder te maken. “Omdat het moment van bpm betalen en bpm bepalen maanden uit elkaar kan liggen, levert dit de belastingdienst uiteindelijk veel werk op. Door deze nieuwe regels probeert de Belastingdienst deze momenten dichter bij elkaar te brengen om zo tijd en dus geld te besparen”, legt De Waal uit.

De Nederlandse bpm-regels en de Europese btw-regels kruisen elkaar hier onbewust. “We zijn nu al in gesprek met de Belastingdienst en het RDW voor een soort ‘green lane’ voor bedrijven”, zegt De Waal, waardoor eenzelfde constructie ontstaat als voorheen met het punt van bepalen van de bpm en de afdracht van bpm. De aanpassing van het bpm-moment gaat volgens het Belastingplan in per 1 juli 2021 of 1 januari 2022. Staatssecretaris Hans Vijlbrief zegt tegenover RTL Nieuws dat het niet zijn bedoeling is om auto’s duurder te maken, maar hij gaat het ook niet tegenhouden. De nieuwe berekening blijft hetzelfde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Campers en auto’s volgend jaar duizenden euro’s duurder
Sluiten