Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 18 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Automobilist rijdt slapend 150 km/h in zijn Tesla

De Canadese politie heeft een Tesla-bestuurder aangehouden die met 150 km/u over de snelweg raasde. Dit was echter niet de reden tot staande houding, beide inzittende van de Tesla lagen namelijk te slapen.

Dat elektrische auto’s stiller zijn dan modellen met een brandstofmotor weten we allemaal. Ze zijn comfortabel, en vaak ook uitgerust met de laatste technologie op het gebied van autonoom rijden. Tesla staat bekend om de Auto Pilot-functie, die heel veel taken van de bestuurder kan overnemen. Maar om in slaap te vallen bij een snelheid 150 km/h moet je toch wel heel veel vertrouwen hebben in de techniek van Elon Musk.

Versnellen

Dat is wel wat er deze week gebeurde in Canada. Een rappe Tesla trok daar de aandacht van agenten. Maar toen ze dichterbij de Model S kwamen, bleek dat de inzittenden even in dromenland waren. Niet alleen de passagier, ook de bestuurder. De politieagenten stelden in hun  verklaring dat het leek alsof de auto zelf reed en de bestuurder en zijn passagier aan het slapen waren. De stoelen van de Model S waren naar achter gekanteld en toen de Canadese politieagenten knipperde met de koplampen van hun auto, versnelde de Tesla nog eens tot 150 km/h. Dat is 40 km/h harder dan toegestaan op de Canadese autobaan.

Tesla Model 3 dashboard

Hoe het is gelukt blijft onduidelijk, maar de Tesla Model S kwam uiteindelijk tot stilstand. Toen bleek het om een twintigjarige man uit Brits-Columbia (Canada) te gaan, die inderdaad lag te slapen. Naast dat hem een dag rijontzegging en een boete werd opgelegd, moet hij in december zijn ‘gevaarlijk rijgedrag’ verantwoorden voor de rechter.

Autopilot

Hoe iemand slapend kan rijden tijdens het gebruik van ‘level-two Autopilot’ is de vraag. Het systeem vraagt om de zoveel seconden om een kleine beweging van het stuurwiel. Tenzij je het stuur blijft bewegen is het bijna onmogelijk om in slaap te vallen tijdens het gebruik van Autopilot. Tegelijkertijd is er natuurlijk een aantal trucjes om de auto in de maling te nemen, door bijvoorbeeld gewicht aan het stuur te hangen.

Het is dan ook niet de eerste keer dat iemand lijkt te slapen tijdens het gebruik van de software. In juni sliep er een Tesla-chauffeur in de buurt van het Amerikaanse Silicon Valley, om de hoek bij de fabriek van Musk.

Word jij ook zo moe van Tesla’s? Misschien is zijn nieuwe concurrent meer wat voor jou: de Lucid Air.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.