Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 12 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

BYD geeft ‘gas’ en laat twee interessante elektrische auto’s zien

BYD (Build Your Dreams) heeft na de Atto 3, Han en Tang nu nog twee interessante elektrische auto’s voor Nederland geïntroduceerd: de Dolphin en de Seal. Het bedrijf is wereldwijd al succesvol. Kan het met deze twee modellen ook Nederland veroveren?

De fabrikant geeft in ieder geval flink gas in ons land. Alhoewel ‘gas’, er worden alleen EV’s geleverd in ons land. De teller staat in Nederland na deze introductie op vijf modellen van BYD.

De BYD Seal

De BYD Seal ken je wellicht al. De elektrische auto wordt immers in China al aangeboden. De auto is een directe concurrent voor de Tesla Model 3. De sedan is 4,8 meter lang, 1,9 meter breed en bijna 1,5 meter hoog. Met een wielbasis van bijna 3 meter staan de wielen ver op de hoeken van de koets.

In Nederland wordt de elektrische auto enkel leverbaar met een 82 kWh accupakket. Hiermee kan je 580 of 520 kilometer ver komen. De actieradius is afhankelijk van welke uitvoering je kiest. Er is een achterwielaandrijver met 313 pk en een vierwielaandrijver met 530 pk te bestellen. De instapper doet 5,9 seconden over de nul-naar-honderd-sprint, de duurdere uitvoering doet hier 3,8 seconden over. Nog belangrijker, beide uitvoeringen kunnen snelladen tot 150 kW. Dat snelladen van de BYD Seal is niet extreem snel, maar ook niet traag vergeleken met de concurrentie.

De BYD Dolphin

Hoewel een ‘Dolphin’ in het dierenrijk toch wel iets sneller is dan een ‘Seal’, is dat bij BYD anders. De elektrische auto heeft een aandrijflijn bestaat uit een elektromotor die 204 pk levert. Van 0 naar 100 kilometer per uur sprint de Volkswagen ID.3-concurrent in 7 seconden.

De BYD Dolphin is niet zo goed in snelladen, dit kan met slecht 88 kW. De energie wordt opgeslagen in een 60 kWh accupakket waarmee je 427 kilometer mee kan rijden.

Net als bij de BYD Seal is de wielbasis flink: 2,7 meter. De auto is immers 4,29 meter lang, 1,77 meter breed en 1,57 meter hoog. Ook de Dolphin rijdt al in China rond.

Beide elektrische auto’s dit jaar in de showroom

Zowel de BYD Dolphin als de Seal staan in het derde kwartaal van 2023 bij Louwman. Wat de elektrische auto’s in Nederland kosten, is nog onduidelijk.

Duik in de prijslijst: BYD Han, einde van de Tesla Model 3?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.