Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 17 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Bugatti Type 57 Roadster Grand Raid niet zonder reden op geboortegrond

Kijk eens wat een geweldige fotoreportage Bugatti van de prachtige Type 57 Roadster Grand Raid op de heilige geboortegrond van de sportwagenfabrikant heeft gemaakt. De auto, een exemplaar uit de overweldigende Louwman Museum-collectie, heeft niet zonder reden een bezoek aan Molsheim gebracht.

Bugatti maakt zich op voor de onthulling van een nieuw model. Deze speciale editie debuteert aanstaande vrijdag om 19.30 uur tijdens de Monterey Auto Week -beter bekend als de Concours d ‘Élégance Pebble Beach. Voor de liefhebbers en geïnteresseerden in de nieuwe sportwagen die geen bezoek aan het fabelachtige auto-evenement brengen, Autovisie onthult direct de auto en na het kijken van aflevering 309 van Sjoerds Weetjes weet je alles (idee, specificaties, designfeatures) over de auto plús de toekomstplannen van Bugatti! Een zeer exclusieve video, zoals je alleen bij Autovisie ziet.

Bugatti Type 57 Roadster Grand Raid

Een rol bij de presentatie van de nieuwe sportwagen spelen uiteraard historische modellen, waarvoor de huidige organisatie keuze genoeg heeft, aangezien er zo’n 9.000 modellen ooit zijn gebouwd. De hier afgebeelde Bugatti Type 57 Roadster Grand Raid is er daar een van. De fabrikant licht dat model nu uit en niet zonder reden. Van de open tweezitter bestaan enkele exemplaren. Hij beschikt over een speciale carrosserie. Met het oplagecijfer duidt het merk op het productievolume van de nieuw te onthullen sportwagen. Al blijft het dit maal niet bij één exemplaar, zoals het vrij recent nog met de La Voiture Noire deed.

De Bugatti Type 57 Roadster Grand Raid is bovendien in een heel speciale kleurstelling uitgevoerd. Waar iedereen bij Bugatti altijd denkt aan blauw, voortkomend uit de landenkleur voor Frankrijk tijdens autoraces, daar is de Grand Raid in zwart/geel uitgevoerd. De kleurcombinatie is juist die van de familie Bugatti. Sta er dus niet raar van te kijken als de auto op de Bugatti-stand tijdens de Monterey Auto Week ook deze twee kleurelementen heeft.

Autosalon van Parijs 1934

Over de Bugatti Type 57 Roadster Grand Raid, de sportwagen werd als one-off in oktober 1934 op de Autosalon van Parijs gepresenteerd. Het was een van de varianten uit de Type 57-familie. De ‘Grand Raid’ was speciaal ontworpen voor competitie. Volgens Bugatti zijn er slechts tien ‘Grand Raid’-chassis’ ooit gebouwd. Het hier afgebeelde exemplaar draagt de toevoeging Usine. Dit unieke exemplaar heeft een aluminium behuizing.

 

De fabrikant geeft weliswaar aan dat er tien chassis’ bestaan, de zwart/gele uitvoering op de Parijse autoshow is het enige model dat ooit gebouwd is. Karakteristiek aan het ontwerp zijn de gestroomlijnde en langwerpige spatborden, de V-vormige voorruit en de aerodynamische hoofdsteunsteunen. De hoek van de stuurkolom werd aangepast om de bestuurder verder naar achteren in het chassis te brengen en ook de versnellingspook, handrem en pedalen werden verplaatst.

Volgens Bugatti werd de auto in 1946 verkocht aan de eerste naoorlogse eigenaar. Sinds 2001 staat de prachtige Type 57 Roadster Grand Raid in het Louwman Museum in Den Haag. De auto verkeert in exact dezelfde staat als toen de auto destijds op de Parijse autoshow werd gepresenteerd.

Video 24 Uur met Bugatti Chiron

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.