Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 15 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Deze BMW M3 is volledig elektrisch dankzij Tesla-motoren

Is er dan helemaal niets meer heilig als het op elektrische auto’s aankomt? Het Californische EV West bouwde een BMW M3 om tot elektrische auto met motoren uit een Tesla. Doel: Pikes Peak zo snel mogelijk beklimmen.

BMW M3 met Tesla-motoren

De BMW M3 is altijd een mooi staaltje techniek. Toegegeven de ene M3 is beter dan de andere, maar over het algemeen is het de beste krachtige zakensedan in zijn segment. Ook in verschillende raceklasses is de BMW M3 een vaak geziene auto. Zo ook dit jaar tijdens de Pikes Peak Hill Climb. Alleen is deze M3 niet echt een M3 meer. Eerder een Tesla.

Volledig elektrische racewagen

EV West, een verkoper van onderdelen voor elektrische auto’s uit Californië, besloot namelijk om met een BMW M3 aan de startlijn van Pikes Peak Hill Climb 2019 te gaan staan. Alleen had de auto standaard geen enkele marketingwaarde voor de verkopers van elektrische auto-onderdelen. Daarom bouwden ze hem om tot volledig elektrische racewagen.

Dit deden ze door eigenlijk alleen de carrosserie van de M3 in tact te laten. Hieronder werd een nieuw onderstel met Tesla-motoren en een piepkleine accu geplaatst. De lading is beperkt tot 32 kWh waarmee de twee elektromotoren de achterwielen van ongeveer 800 pk en bijna 6.000 Nm voorzien. Dat houdt in dat de auto zijn banden constant wil oproken.

Bereik

De keuze voor de kleine accu is overigens gedaan omdat de gewichtsdistributie dan precies op 50:50 uitkomt. Daarnaast gaat het om een racewagen en is het dus niet nodig om veel bereik te hebben. Ook helpt de kleine batterij bij het beperken van het gewicht. De Tesla M3 weegt namelijk maar 1.270 kilogram. Iets waarbij het gebrek aan ramen en interieur ook best aan meehelpt.

Op papier moet de Tesla M3 de Volkswagen ID.R het vuur aan de schenen kunnen leggen. De BMW heeft namelijk 120 pk meer en hoeft daarmee maar 170 kilogram te compenseren. De ID.R weegt 1.1oo kilogram en heeft 680 pk. Maar VW had Romain Dumas achter het stuur. Een coureur die Pikes Peak als geen ander kent. De ID.R zette het elektrische record op 7:57,148. Tevens de snelste tijd ooit.

Pikes Peak Hill Climb zal op zondag 30 juni plaatsvinden. Wil je meer zien van de Tesla M3, dan kun je de video hieronder bekijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.