Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 17 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Gloednieuwe BMW i4 heeft primeur voor alle 4-Series

Nadat BMW vanochtend al het doek van de elektrische iX trok, laat het nu de elektrische i4 in vol ornaat zien. En dat is, als we naar de aandrijflijn en diens prestaties kijken, een echte BMW.

Vorig jaar ontmoette Autovisie voor ‘t eerst de conceptversie van de BMW i4. Desondanks wisten we je toen al te vertellen hoe de productieversie van dat model eruit zou komen te zien. BMW gaat namelijk auto’s bouwen volgens het ‘Power of Choice’-principe, waarmee het bedoelt dat klanten in de eerste plaats een model uitkiezen, en daarna pas beslissen welke aandrijflijn ze in hun auto willen hebben. Het betekent concreet dat vrijwel elke BMW klaar is voor verschillende motoriseringen. Alleen de iX SUV is een voertuig dat exclusief als EV verschijnt.

Primeur voor BMW i4

En dus is de BMW i4 simpelweg een reguliere 4-Serie met een elektrische aandrijflijn. Vandaar dat we de auto eigenlijk al kennen, want de neus en achterzijde heeft iedereen al lang en breed gezien. Wat wél nieuw is, is de specifieke carrosserievariant van deze i4. De BMW 4-Serie met verbrandingsmotoren hebben we immers alleen nog maar als Coupé en Cabriolet gezien. De Gran Coupé-variant met vier deuren bleef tot nu toe in nevelen gehuld. Nu heeft de elektrische i4 de primeur en laat het die carrosserievariant als eerste zien.

Optische verschillen tussen de BMW i4 en reguliere 4-Series zijn er trouwens wel. Het zit ‘m in de details. Zo heeft de elektrische variant blauwe accenten die laten zien dat het hier om een elektromodel gaat. Ook de enorme en veelbeproken nieren van de 4-Serie keren terug op de i4, maar de grote vlakken zijn nu gesloten. De i4 heeft immers geen radiateur, geen oliekoelers of turbo’s die van lucht moeten worden voorzien. In plaats daarvan zit dat onderdeel vol met allerlei sensoren. Overigens kan de consument er – net als bij de iX3 – ook voor kiezen om al die blauwe accenten achterwege te laten, waardoor een i4 optisch vrijwel niet verschilt van een versie met verbrandingsmotor.

Achterwielaandrijving

Goed, door naar de prestaties, want die zijn wel degelijk indrukwekkend. De ultieme variant van de BMW i4 komt heeft namelijk achterwielaandrijving, zoals het een ware BMW betaamt. En dan niet met een tamme elektromotor. Nee, de BMW i4 heeft een unit op de achteras die maar liefst 390 kW (530 pk) produceert! Dat is meer dan de sterkste versie van verbrandingsmotor die de gloednieuwe M4 onder de kap heeft. Een sprint vanuit stilstand naar 100 km/h is daarom in minder dan 4 seconden geklaard. Maar het wordt natuurlijk vooral interessant hoe zich dat vertaalt in rij-eigenschappen, met dat vermogen op alleen de achterwielen en een laag zwaartepunt door de accu in de vloer.

BMW i4 M laat de M4 achter zich!

Meer specificaties over de BMW i4 deelt de autobouwer in de komende weken. Wel zegt het al dat de nieuwe elektrosedan maximaal 590 kilometer ver komt op een lading stroom volgens WLTP. Ook is al bekend dat we ‘m deze herfst op de markt kunnen verwachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.