Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 18 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

BMW denkt twee keer zoveel elektro-auto’s te verkopen dit jaar

De verwachtingen zijn hooggespannen dit jaar voor BMW. Tenminste, als het om de afzet van elektrische modellen gaat. De Duitse autobouwer gaat ervan uit dat er dit jaar twee keer zoveel elektromodellen van het merk de weg op gaan dan afgelopen jaar.

De groei in verkoop moet van verschillende kanten komen. Enerzijds heeft BMW vorig jaar het levensprogramma uitgebreid en hoopt het na het zaaien afgelopen jaar dit jaar te kunnen oogsten. De beschikbaarheid van de in China gebouwde iX3 zal groter zijn, net als van de in Engeland gebouwde Mini Electric.

iX en i4 onderweg

Daarnaast vergroot BMW het aanbod van de elektromodellen. De i4 en de iX naar voorbeeld van de iNext zijn reeds aangekondigd. De vraag is echter of de autobouwer dit jaar echt veel exemplaren in de verkoopstatistieken kan bijschrijven, want de twee komen rijkelijk laat op de markt. De i4 staat voor november op de agenda. De iX komt aan het einde van het jaar op de markt. Het bestaande leveringsprogramma omvat nog altijd de i3, die in 2013 werd voorgesteld en binnen twee jaar verdwijnt.

Dertien EV’s in de pijplijn

Bij de genoemde nieuwkomers blijft het niet. De Duitsers plannen een programma van ongeveer 13 elektromodellen. Dat volledige gamma is echter pas in 2023 beschikbaar. Eén van die types die na 2021 komt, is de i7. Dat wordt een volledig elektrisch aangedreven 7 Serie.

Ook Rolls-Royce aan de stekker

Zustermerk Rolls-Royce doet ook mee. De vraag is alleen wanneer de Engelse autobouwer over zijn eerste elektrische seriemodel beschikt. De Engelse divisie heeft al geroepen dat het op louter elektromodellen overstapt en afscheid neemt van de V12-benzinemotor.

BMW verkoopcijfers 2020

BMW verkoop als groep afgelopen jaar precies 2.324.809 stuks wereldwijd. Hoeveel stuks daarvan volledig elektrisch waren, geeft het bedrijf niet op. De autobouwer noemt alleen de cijfers van de Mini Electric. Die lagen op 17.580 exemplaren. De onderneming stelt dat de afzet van elektrische voertuigen in 2020 met 13 procent toenam.

bmw i3 2018 2
BMW i3

Wat is het verschil tussen geëlektrificeerd en elektrisch?

Wat is het verschil tussen een geëlektrificeerde aandrijflijn en een elektrische auto? Een geëlektrificeerde auto beschikt over een benzine- of dieselmotor met elektro-ondersteuning. Het is een hybride of een stekkerhybride. De auto heeft nog altijd een verbrandingsmotor aan boord, die ondersteund wordt door een of meerdere elektromotoren. Afhankelijk van het principe kan er niet of ook enkele tot tientallen kilometers elektrisch mee worden gereden. Een elektro-auto maakt alleen gebruik van een elektromotor. De energie komt uit een batterij of wordt via waterstof opgewekt. Voorbeelden van geëlektrificeerde modellen zijn de Mild Hybrids, Hybrids en PHEV’s. Elektrische auto’s worden aangeduid als BEV, Fuel Cell, waterstofauto en EV.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.