Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 15 aug 2021

BlackBerry maakt van je auto een betaalmiddel

Pinnen met onze pinpas is allang verleden tijd. Bijna iedereen kan tegenwoordig met zijn telefoon, smartwatch of ander device betalen. Hoewel je zou verwachten dat tech-bedrijven deze vorm van betaling juist aanmoedigen, wil BlackBerry liever dat je jouw telefoon in je zak laat.

Het bedrijf van de vergeten QWERTY-smartphones is gaan samenwerken met Car IQ. Zij willen samen een betaalsysteem opzetten waardoor je met je auto kunt betalen.

Alles rondom je auto betalen met je auto

Brandstof, parkeren of een tolweg, het moet allemaal automatisch betaald worden met je auto bent. Het systeem maakt een soort ‘digitale vingerafdruk’ van jouw bolide waardoor je volgens het bedrijf veilig verbinding kunt maken met het betalingsnetwerk van een bank. Maar niet alleen onderweg is dit handig. Ook maandelijkse kosten als verzekering en onderhoud betaal je via BlackBerry met je auto.

Eenvoudig is het BlackBerry-systeem niet

Hoewel dit allemaal best simpel klinkt, legt Sterling Pratz CEO van Car IQ uit dat een simpele tankbeurt technisch veel stappen vergt. “Als je met zo’n auto bijvoorbeeld brandstof koopt, kan ons platform de auto zien, de grootte van de benzinetank en het aantal liters dat erin zit. We gebruiken deze informatie om de pomphouder te vertellen hoeveel de auto maximaal kan tanken. Het systeem checkt vervolgens weer in bij de auto om na het tanken te controleren hoeveel hij daadwerkelijk heeft getankt.” Hierna betaal je auto-matisch het bedrag.

Apple krijgt ook op autogebied concurrentie van smartphonemaker Huawei

De CEO voegt hieraan toe: “Het BlackBerry-systeem is zeer veilig en voldoet aan alle bank- en regelgevende vereisten.”

Een potentieel grote markt

Het bedrijf dat samenwerkt met BlackBerry laat weten dat er een grote potentiële markt is voor het betalen met je auto. “Vandaag de dag wordt er zo’n 650 miljard dollar aan auto’s uitgegeven. Denk aan brandstof, EV services, reparatie en verzekeringen etc.”

Blackberry, betalen met auto
Een blauwdruk van hoe de bedrijven het systeem voor zich zien. (Afbeelding: Car IQ)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
BlackBerry maakt van je auto een betaalmiddel
Sluiten