Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 15 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze vliegende auto past naast je Tesla in de garage

Auto-ontwerper Carlos Salaff en Pete Bitar, een specialist in elektrische voortstuwing, werken samen om een prototype van de Urban eVTOL Leo te maken. De vliegende Tesla-concurrent heeft onlangs een van de negen ‘Future-Scaping Our Skies’-Awards van NASA ontvangen.

Het idee is om een sportwagen te ontwikkelen die kan vliegen als een vliegtuig of helikopter. Het voertuig moet hoge snelheden kunnen halen, efficiënt zijn én gewoon te parkeren zijn in je garage.

Urban eVTOL lijkt erg op het SpaceX-plan van Tesla

Eerder zagen we al dat Elon Musk van plan is om de nieuwe Roadster met SpaceX-techniek te laten vliegen. Deze techniek lijkt er op die van de ‘Leo’, maar of zo’n vliegende elektrische auto technisch al mogelijk is blijft de vraag.

Tesla, SpaceX, vliegende auto
(Afbeelding: Urban eVTOL)

De auto beschikt over 16 elektrische jets van 10 kW. Die jets zijn eigenlijk kleine rotoren in een buis, turbine dus. Dat is veiliger dan de open constructie van een helikopter of een drone. De jets met 11-inch turbinebladen zijn in clusters aan te sturen waardoor de vliegende auto in alle richtingen kan bewegen.

De verticale luchtkanalen worden afgedekt bij hoge snelheden. Zo is de aerodynamica beter en verminderd de luchtweerstand.

Absurde topsnelheid en goede actieradius

Door de kleine vleugels is de Tesla-concurrent niet ideaal vormgegeven voor vluchten op relatief lage snelheden. Toch hebben de ontwerpers hiervoor gekozen omdat de vliegende hypercar zo kan landen op kleine oppervlaktes.

Tesla, SpaceX, vliegende auto
(Afbeelding: Urban eVTOL)

De auto biedt plaats aan 3 personen die met maximaal 400 kilometer per uur door de lucht schieten. De actieradius is volgens de fabrikant 483 kilometer.

Tesla heeft slecht nieuws voor de Semi

Hoewel het idee er is, klinkt de Urban eVTOL Leo – evenals de vliegende Tesla’s – als toekomstmuziek. Het bedrijf hoopt de certificeringen voor de vliegende hypercar in 2023 te hebben en wil in 2026 de auto op de markt brengen. De fabrikant wil slechts 300.000 euro voor het voertuig vragen. Of deze prijs en de auto an sich haalbaar is zal de toekomst uitwijzen. Dat het maken van een vliegende auto een langdurig proces is weten we door het Nederlandse PAL-V.

Tesla, SpaceX, vliegende auto
(Afbeelding: Urban eVTOL)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.