Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 14 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Apple krijgt ook op autogebied concurrentie van smartphonemaker Huawei

Apple krijgt er op de automarkt nu al een concurrent bij in de vorm van een andere smartphonemaker. Het Chinese Huawei wil zich namelijk in de strijd om elektrische en autonome voertuigen mengen.

Huawei Technologies streeft ernaar om tegen 2025 technologie voor auto’s zonder bestuurder te ontwikkelen. “Het doel van ons team is om in 2025 personenauto’s zonder bestuurder te behalen”, zo citeert AutoNews Wang Jun, senior executive bij Huawei’s Smart Vehicle Unit.

Omdat de smartphone-tak van Huawei verhinderd is door Amerikaanse sancties, zoekt het Chinese bedrijf andere mogelijkheden om hun producten te exporteren. Daarom richt het zich nu steeds meer op slimme, elektrische voertuigen. In april maakte het bekend ruim een miljard dollar te investeren in de ontwikkeling van elektrische voertuigen en technieken voor zelfrijdende auto’s. Op die auto’s zal hoogstwaarschijnlijk het bekende Huawei-logo pronken. Zij gaan op hun beurt de concurrentie aan met een andere grote Chinese techgigant: Xiaomi. Zij hebben ruim 8,5 miljard euro opzij gezet voor de ontwikkeling van elektrische auto’s.

Huawei

Concurrentie voor Apple

Huawei plaatst zichzelf daarmee naast het Amerikaanse Apple, dat bezig is aan de ontwikkeling van een elektrische auto. Dat Apple de elektrische auto, naast haar bekende smartphones en laptops, serieus neemt, bleek onlangs maar weer. Voor de Apple Car, die intern Project Titan heet, heeft het bedrijf namelijk Ulrich Kranz binnengehaald, zo meldde onder andere Bloomberg. En da’s geen onbekende naam. Kranz komt over van Canoo, een Amerikaanse start-up die een eigen elektroplatform heeft ontwikkeld en samenwerkt met het grote Hyundai. Bovendien liet het dit jaar een fraaie elektro-pick-up zien.

Daarmee worden de plannen rondom een elektrische auto van Apple steeds concreter. Dit jaar sloot het Amerikaanse bedrijf al een enorme deal met LG Electronics, dat zich niet meer bezighoudt met smartphones maar zich voornamelijk richt op de ontwikkeling van auto-onderdelen. Bij de deal zou ook Magna International voorkomen. Daarmee lijkt ook de productiekant van de Apple Car veiliggesteld.

Lange tijd

Apple is al geruime tijd bezig met een eigen elektrische auto. De plannen dateren alweer van 2016, toen de elektronicagigant gesprekken voerde met onder andere BMW en Daimler over de ontwikkeling van een EV. Na een hoop getouwtrek, beschuldigingen en wijzigingen van alle plannen, is de techgigant nu van plan om rond 2025 een elektrische auto op de markt te brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.