Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 13 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze bijzondere Mazda MX-5 Speedster gaat echt in productie!

Als Autovisie-lezer en autoliefhebber heb je waarschijnlijk al vaker conceptmodellen van een Mazda MX-5 Speedster voorbij zien komen. Ditmaal blijft het niet bij een studiemodel. Tuner Xenex neemt de Miata Speedster echt in productie.

In 2020 ontwikkelde het bedrijf een Mazda MX-5 Speedster als conceptmodel. Toen nog ‘een van de zovelen projectjes van tuners’, werd er gedacht. Toch bleek het hier te gaan om een serieuze test.

Mazda MX-5 Speedster

De MX-5 Speedster van Xenex is in de basis een gewone Mazda MX-5 van de eerste generatie (NA). Van deze auto worden onderdelen als het windscherm afgeschroefd en geslepen. De koets wordt voorzien van een bodykit.

Drie motoriseringen

Er is keuze uit drie uitvoeringen/ motoriseringen. Je kan de oerdegelijke 1,6-liter viercilinder of de 1,8-liter laten zitten. Met de bodykit op je auto mag je jouw Mazda MX-5 nu een MX Speedster noemen. Optioneel kan je kiezen voor upgrades aan de ophanging, 17-inch wielen en Wilwood remmerij. De opties zijn beschikbaar op alle drie de uitvoeringen, al is de rem upgrade echt noodzakelijke bij de volgende twee aandrijflijnen.

Mazda MX-5 Speedster, Xenex, productie
(Afbeelding: Xenex)

Wil je meer vermogen? Dan kom je uit bij de MX Speedster S. Naast de bodykit krijg je dan een supercharger op je auto. De krachtbron is dan goed voor zo’n 200 pk.

Mazda MX-5 Speedster, Xenex, productie

Maar er is meer, Xenex vervangt jouw vierpitter in de MX Speedster RS voor een LS-V8 van General Motors met meer dan 350 pk bij 6800 toeren per minuut.

In maart 2023 is de eerste Mazda MX-5 Speedster te zien

Xenex laat nog geen prijzen van de MX-5 Speedster weten. Ook is nog onbekend wanneer je de kit kunt laten installeren of kan bestellen. De tuner meldt dat de eerste auto is 1 maart 2023 klaar is. Serieuze klanten kunnen contact op nemen met Xenex voor meer informatie.

Mazda MX-5 Speedster, Xenex, productie

In gesprek met: Tom Matano, de Mazda MX-5-designer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.