Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 13 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Wegenbelasting levert in 2023 meer op ondanks vrijstelling elektrische auto’s

De wegenbelasting moet volgend jaar naar verwachting ruim 6,3 miljard euro opbrengen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is 220 miljoen euro meer dan dit jaar.

De inkomsten voor provincies stijgen daarbij relatief sterker dan de opbrengsten van het Rijk. De opbrengsgten per provincie verschillen daarbij flink.

Wegenbelasting levert met name provincies meer op

De wegenbelasting bestaat uit twee delen, een rijksdeel en een deel bestemd voor de provincies. Voor dat eerste deel verwacht het CBS op basis van de rijksbegroting een bedrag van zo’n 4,5 miljard euro. Dat is 3,5 procent meer dan dit jaar.

Mercedes EQE SUV
De Mercedes-Benz EQE SUV is zo’ volledig elektrische auto waarvoor je tot en met 2024 geen wegenbelasting hoeft te betalen. (Afbeelding: Mercedes-Benz)

Wel merkt het CBS daarbij op dat de vrijstelling van elektrische voertuigen voor de wegenbelasting een remmend effect heeft op de verwachte opbrengsten. Er rijden steeds meer elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. Tot 2024 zijn elektrische auto’s vrijgesteld van wegenbelasting.

67 miljoen euro meer inkomsten

Provincies kunnen volgend jaar rekenen op 67 miljoen euro meer inkomsten uit motorrijtuigenbelasting in vergelijking met dit jaar. Het totaal komt daarmee in 2023 uit op ruim 1,8 miljard euro. Die stijging schrijft het CBS toe aan hogere belastingtarieven. Ook houden provincies rekening met meer auto’s op hun wegen. Voor de provincies is de wegenbelasting een belangrijke inkomstenbron, omdat de opbrengst vrij te besteden is.

Wegenbelasting inkomsten verschillen sterk per provincie

Voor provincies onderling verschillen de opbrengsten wel. Zo nemen de inkomsten uit de wegenbelasting volgend jaar in Zuid-Holland het sterkst toe, in Flevoland is er sprake van de sterkste afname. Dat verschil komt volgens het CBS met name door de tariefstijging in die eerste provincie, naast de omvang en samenstelling van het wagenpark in Zuid-Holland.

Oldtimer. Oldtimers, klassiekers, wegenbelasting
Ook voor oldtimers ouder dan 40 jaar betaal je geen wegenbelasting. (Afbeelding: Wheelsage)

Deze 3 auto’s zijn in 2022 wegenbelastingvrije oldtimers (2/2)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.