Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 16 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Wordt dit bijzondere busje straks in Nederland gebouwd?

VDL Nedcar lijkt een nieuwe partner te hebben gevonden. Het bedrijf in het Limburgse Born zou auto’s voor ElectricBrands gaan bouwen. De kans is dus groot dat het bijzondere busje, de XBUS, straks in Nederland wordt gemaakt!

Wat is VDL Nedcar? VDL Nedcar is een productiebedrijf dat verantwoordelijk is voor verschillende modellen van de BMW Group. Tien jaar lang werden er auto’s van Mini en BMW gebouwd. In 2024 loopt dit contract af.

Een nieuwe klant voor VDL Nedcar

Hoewel de net aangekondigde Mini Cooper SE Convertible nog in Nederland wordt gebouwd, zoekt het bedrijf dus naar nieuwe klanten. Die lijkt VDL Nedcar nu te hebben gevonden: ElectricBrands.

Wordt dit bijzondere busje straks in Nederland gebouwd?

Het merk ElectricBrands ken je waarschijnlijk van de XBUS, waar we eerder over schreven. Het volledig elektrische busje kan je bijvoorbeeld gebruiken als camper.

Duitsland, elektrische camper, betaalbaar, goedkoop
(Afbeelding: ElectricBrands)

Een belangrijk aspect van een elektrische camper is de actieradius. Er kan gekozen worden tussen een accupakket van 10 kWh en een van 30 kWh. Met het kleinere accupakket kun je ongeveer 200 kilometer afleggen. Volgens de fabrikant kun je met de variant die drie keer zo groot is ook drie keer zo ver komen (dus ongeveer 600 kilometer).

Het (in Nederland gebouwde) elektrische busje kost 18.000 euro

De basisversie moet inclusief de Nederlandse btw iets meer dan 18.000 euro kosten. De camper krijgt een prijskaartje van minimaal 35.000 euro, bij de offroadversie komt hier nog een goede 2.000 euro bij.

Nog een EV

Naast het bijzondere busje moet ook de Evetta in Nederland worden gebouwd. De Evetta is een kleine elektrische stadsauto die – zoals de naam al doet vermoeden – op de BMW Isetta is gebaseerd.

(Afbeelding: ElectricBrands)

“Met de door ElectricBrands ontwikkelde eigen voertuigen kunnen we gezamenlijk een bijdrage leveren aan het vormgeven van de mobiliteit van de toekomst. (…) Een toekomst waarbij we voor meerdere partners tegelijkertijd verschillende werkzaamheden verrichten. De samenwerking met ElectricBrands biedt perspectief voor VDL Nedcar”, laat CEO John van Soerland van VDL Nedcar aan De Telegraaf weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.