Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 25 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Audi schrapt A1 met drie deuren en dieselmotor

De volgende generatie Audi A1 komt er alleen als vijfdeurs Sportback en met benzinemotoren. De autobouwer ziet af van een driedeurs model en dieselversies. Daarmee volgt de Duitse autobouwer de koers van zijn zustermerken.

AUDI_A1_Sportback Audi A1 SportbackSkoda levert zijn Fabia enkel als 5-deurs hatchback en sinds de huidige modelgeneratie van de Ibiza en Polo zijn ook achtereenvolgens Seat en Volkswagen overstag. De vraag naar de driedeurs carrosserievorm is in de afgelopen jaren sterk afgenomen. Reden voor het Volkswagen-concern om zich de kosten en moeite voor de ontwikkeling van een driedeursvariant te besparen. Audi’s nieuwe A1 zal dan ook alleen als Sportback op de markt verschijnen.

Geen diesel

De Duitsers schrappen volgens het Duitse automagazine Auto Motor und Sport ook de dieselversies voor de compacte hatchback. Volkswagen overwoog om zijn Polo met louter benzinemotoren aan te bieden, maar durfde de stap nog niet aan. Seat biedt de zelfontbranders nog wel aan in de Ibiza en Skoda beperkt het aanbod. Laatstgenoemde heeft al aangegeven dat de volgende generatie, die op z’n vroegst in 2020 komt, helemaal geen dieselmotoren meer onder de kap krijgt.

S1 en RS1

Het motorengamma zal zodoende bestaan uit een 1.0-driecilinder en een 1.4-viercilinder. Ten minste, wanneer de auto A1 heet. Er komt tevens een S1. Dat sportieve model zal de beschikking hebben over een 2.0-viercilinder met directe inspuiting, een turbo en zo’n 250 pk. Het absolute topmodel wordt de RS1. Dat net als de S1 vierwielaangedreven model zal 300 pk uit de 2.0 TFSI-motor persen.

Fors langer

Audi heeft zijn nieuwe A1 al klaar staan. De auto gebaseerd op de MQB-architectuur wordt volgens Auto Motor und Sport ongeveer 6,5 cm langer, waardoor de totale wagenlengte op 4,04 meter komt te liggen. De wielbasis neemt met maar liefst negen volle centimeters toe. In de breedte groeit de hatchback met twee volle centimeters. Binnen de herziene afmetingen biedt de A1 onveranderd plaats aan vijf personen. De inzittenden kunnen voortaan meer bagagevolume vullen. In het geval van de voorwielaangedreven types bedraagt de inhoud van de laadruimte 350 liter, wat een plus van 80 liter is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.