Autovisie
Autovisie Nieuws 25 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Lotus-baas Jean-Marc Gales krijgt tijdelijke rijontzegging

Vrouwe Justitia is blind, maar blijkbaar niet voor de charmes van een Lotus. Jean-Marc Gales, de algemeen directeur van het Britse merk, werd met 102 mph (164 km/h) gesnapt waar hij maar 70 mph (112 km/h) mocht. Hij kwam ermee weg.

jean-marc-gales-take

De situatie zit zo. Gales had al acht punten op zijn rijbewijs en zou er door bovenstaande stunt minstens drie bij krijgen. En dat zou hem akelig dicht bij een zes maanden durende rijontzegging brengen (twaalf punten). Simon Nicholls, zijn advocaat, toverde echter een brutaal verweer uit de hoge hoed dat in de rechtszaal nog werkte ook.

Van groot belang

Gales is de topman van Lotus, dus is het aan hem om de nieuwste producten te testen, aldus Nicholls. En aangezien Gales verantwoordelijk is “voor de wonderbaarlijke wederopstanding van het bedrijf”, is het volgens de advocaat “van groot belang” dat hij zijn functie kan blijven uitoefenen. Nog veel brutaler was Nicholls’ uitleg dat Gales “ontzettend voorzichtig reed”, ook al hield hij zich niet aan de geldende snelheidslimiet.

Op het circuit

Hoe dan ook, de advocaat wist de rechter ervan te overtuigen dat Gales slechts een rijontzegging van dertig dagen moest krijgen. Daarbij moet de Lotus-baas een boete van 666 pond (765 euro) betalen, plus 166 pond (190 euro) in bijkomende kosten. Punten op zijn rijbewijs krijgt Gales er niet bij. Wel zei de rechter dat hij het testen van auto’s in het vervolg op het circuit moet doen.

Al eerder gesnapt

Want Gales werd al eerder op hetzelfde stuk weg – de snelweg A11 bij het Lotus-hoofdkwartier in Hethel – door een agent van de weg gehaald. Hij reed toen 96 mph (154 km/h) waar hij 70 mph (112 km/h) mocht en kreeg als gevolg daarvan vijf punten op zijn rijbewijs en een boete van 400 pond (460 euro).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.