Autovisie
Autovisie Nieuws 29 sep 2016

Audi RS 3 Sedan steelt pk-kroon van CLA 45 AMG

Bam, bam, bam! Audi beukt even genadeloos in op de concurrentie met deze RS 3 Sedan. Want de spierbundel met kontje draaft de Mercedes-AMG CLA 45 met twee vingers in de geringde neus voorbij.

r1

Mercedes-AMG dacht de RS 3 in de touwen te hebben na de update van de A 45 en CLA 45 (van 360 pk naar 381 pk), maar Audi komt sterk terug. Komt sterker terug, moeten we eigenlijk zeggen, want de nieuwe 2,5 liter vijfcilinder turbomotor van de RS 3 Sedan (afkomstig uit de TT RS) overklast de oudere unit in de RS 3 Sportback. De krachtbron produceert niet 363 pk en 465 Nm, maar 400 pk en 480 Nm.

“De vijfcilinder klinkt glorieus, zo weten we van de TT RS”

Van stilstand naar 100 km/h gaat de RS 3 Sedan in 4,1 seconden en zijn topsnelheid is naar goed Duits gebruik afgeregeld op 250 km/h. Hoewel, als je wat extra duiten achterlaat bij je lokale ‘Audi-Händler’ dan wordt de elektronische waakhond wat milder gestemd en grijpt hij pas bij 280 km/h in. Voor nog wat meer munten is er ook een straffer RS-sportonderstel beschikbaar.

Dubbele koppeling

De vijfcilinder van de RS 3 Sedan – Audi Nederland noemt het ding Limousine – klinkt glorieus, zo weten we van de TT RS. De krachtbron geeft met zijn spierballen een slinger aan alle vier wielen, maar niet voordat een zeventraps automaat met dubbele koppeling tussenbeide is gekomen. Geïnteresseerden bij wie het water nu al in de mond loopt, moeten nog even wachten. De RS 3 Sedan komt in de eerste helft van 2017 op de markt.  

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.