Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 17 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Audi Q4 E-tron Sportback wél van meet af aan gepland

De volledig elektrisch aangedreven E-tron verscheen in eerste instantie alleen als SUV, maar is er inmiddels ook als Sportback. Bij de Q4 E-tron stelt Audi de twee carrosserievarianten wel tegelijkertijd voor. Waarom nu wel?

Om de doodeenvoudige reden dat de Q4 E-tron nu wel van meet af aan stond gepland. Bij de eerste besprekingen rondom het nieuwe model werd direct gekeken naar meerdere carrosserievarianten. De SUV stond uiteraard direct vast, en daar werd ook meteen de Sportback-variant aan toegevoegd. Binnenkort onthult Audi nog een derivaat van de Q4 E-tron.

Overtuigd met designschetsen

Dat was met de E-tron wel anders. Audi plande dat model alleen als SUV. Echter, op de designafdeling ontstond het idee van een tweede carrosseriestijl. Het management van Audi had er geen oren naar, uitgezonderd de toenmalige verkoopbaas Dr. Dietmar Voggenreiter. Onder aanvoering van Audi’s ontwerpchef Marc Lichte werden er schetsen van de Sportback-variant gemaakt. Na het zien van de designvoorstellen ging het management toch overstag. Op de autoshow in Shanghai in 2017 verscheen zelfs een studiemodel van de E-tron Sportback. In 2019 ging de variant in de verkoop.

Audi e-tron Sportback maakt zich op voor 2019

 

Audi Q6 E-tron wordt broertje van elektrische Porsche Macan

Audi Q4 etron Sportback

Audi stelde eerder deze week de Q4 E-tron als SUV en als Sportback voor. Het was volgens de oorspronkelijke agenda niet de bedoeling om de twee op hetzelfde moment te presenteren. Voor de SUV had Audi de Autosalon van Genève 2021 uitgekozen. Deze autoshow die jaarlijks in maart wordt gehouden, ging echter voor het tweede opeenvolgende jaar niet door. Audi schoof de lancering op. Daardoor ontstond het idee om de twee tegelijkertijd voor te stellen. Zo geschiedde. Voor de Sportback stond april altijd al in de planning.

Audi Q4 e-tron Cabriolet niet uitgesloten

Samen onthuld, apart op de markt

De twee gaan echter niet op hetzelfde moment in de verkoop. De marktintroductie van de SUV staat voor juni. De Sportback zal pas aan het einde van de zomer in de verkoop gaan. Naast de SUV en Sportback zal de Q4 E-tron ook als Cabriolet verschijnen. Wanneer Audi het model met softtop presenteert, is nog niet bekend. Reken op 2022.

Audi Q3 Sportback
Audi Q3 Sportback

Q4 werd Q3 Sportback

De naam Q4 stond in eerste instantie voor een ander model gepland. Audi zou de aanduiding gebruiken voor de coupé-achtige variant van de Q3, zoals het de Q7 en Q8 ook naast elkaar levert. Rond de onthulling van de Q3 werd besloten om de coupé-versie om te dopen in Q3 Sportback. Zo kon het merk de Q4-benaming voor het elektrische model reserveren. Iets soortgelijks doet Audi ook bij de Q5, door de coupévariant Q5 Sportback te noemen. De term Q6 wordt vanaf volgend jaar gebruikt voor een elektro-SUV op basis van het nieuwe PPE-platform, bedoeld voor elektrovoertuigen. Audi ontwikkelt de bodemsectie samen met Porsche, dat er zijn Macan op gaat bouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.