Autovisie
Autovisie Nieuws 23 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Audi Q4 e-tron Cabriolet niet uitgesloten

Volgend voorjaar brengt Audi de Q4 e-tron op de markt. Het fonkelnieuwe model trapt af als SUV en krijgt kort daarna een broer in de vorm van de Sportback. Maar mogelijk komt er een derde carrosserievariant. De Duitsers onderzoeken een Q4 e-tron Cabriolet.

Een open variant van de Q4? Ja, intern zien de hooggeplaatste functionarissen het wel zitten. Toen Autovisie de vraag over een mogelijke Q4 e-tron Cabriolet voorlegde, reageerden de woordvoerder en een designer lachend. De normaliter serieuze mannen maakten van hun antwoord een rollenspelletje tussen hen beiden. “Moeten we dat doen? We kunnen ernaar kijken”, lieten ze lachend weten, met hun lichaamstaal suggererend dat de auto al klaarstaat. Of het tot een productiemodel komt, is altijd de vraag. Het idee ligt er in ieder geval al enige tijd. De fabrikant presenteerde ooit de hier afgebeelde Cross Cabriolet Concept, maar dat benzinemodel is nooit in productie gegaan.

Op z’n vroegst 2022

Bij de e-tron Sportback was er ook grote verdeeldheid binnen Audi’s management, maar doordat de designafdeling tóch een studiemodel bouwde, ging de top overstag. De auto verscheen op een autoshow en de auto staat inmiddels bij de dealer. Wat besluit het management ditmaal? Inmiddels zit er een andere top. Toch bepaalt de markt. Mocht er groen licht volgen, reken er dan op dat de elektrische Q4 e-tron Cabriolet op z’n vroegst in 2022 komt. Audi Cross Cabriolet quattro

Q4 werd Q3 Sportback

Voordat de cabriolet er is, zijn de Q4 e-tron en Q4 e-tron Sportback in de verkoop. Beide zijn nog niet in hun definitieve vorm getoond, maar het is geen verrassing hoe het setje eruit komt te zien. De prototypes die in de afgelopen veertien maanden zijn getoond, wijken nauwelijks van de productiemodellen af. Ze zijn voor 95% identiek, vooral de Sportback. Dat de Q4 e-tron in productie zou gaan, was al tijdens zijn onthulling in maart 2019 duidelijk. Het merk maakte er geen geheim van. Maar zelfs daarvoor was zijn komst al aangekondigd. De aanduiding Q4 was in eerste instantie gereserveerd voor de Sportback-variant van de Q3. Toen Audi op dat moment de naam van de geplande Q4 wijzigde in Q3 Sportback wist iedereen dat er een andere Q4 aan zat te komen. Audi Cross Cabriolet quattro

Over een jaar

De Q4 e-tron verschijnt in het voorjaar van 2021 op de markt. Tussen de showroomintroductie van de Q4 e-tron en Q4 e-tron Sportback zit slechts enkele weken, zo geeft de woordvoerder aan. Hoewel het duo de term e-tron draagt, hebben ze niets met de grotere e-tron te maken. De Q4-versies staan op het zogeheten MEB-platform, dat voor de eerste maal door Audi wordt gebruikt. Het is dezelfde basis als voor de ID.3 van Volkswagen. De grotere e-tron staat op een zelfstandige bodemsectie, al is die basis geen lang leven beschoren. Zijn opvolger krijgt een platform waaraan momenteel met Audi wordt gewerkt.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.