Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 26 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Audi laat Q6 e-tron zien, met een beetje hulp van Porsche

Audi laat een gloednieuw conceptmodel zien, de Q6 e-tron. Het aanstaande lid uit de e-tron familie is de eerste volledig elektrische auto die in Ingolstadt wordt gebouwd. Toch is de auto ook deels te danken aan Porsche.

De e-tron staat op een nieuw platform dat PPE wordt genoemd (Premium Platform Electric). Deze architectuur is in samenwerking met Porsche ontwikkeld en gemaakt voor auto’s in het midden- en luxesegment. Er kunnen SUV’s, stations en sedans op dit platform gebouwd worden. Tenminste, als ze volledig elektrisch zijn.

Het PPE-platform van Porsche en Audi

Voor nu is enkel de Audi Q6 e-tron concept op het PPE-platform gebouwd, een prototype dat niet geheel als een verrassing komt. Al in 2021 werd er over het model gesproken.

Audi Q6 e-tron, Audi SQ6 e-tron
(Afbeelding: Audi) (Afbeelding: Audi)

Toen zei Porsche ook hun toekomstige elektrische Macan op hetzelfde platform te bouwen. Ongetwijfeld verschijnt die auto ook binnen afzienbare tijd.

De Audi Q6 e-tron

Het uiterlijk van de conceptcar zegt al veel over hoe de Audi Q6 e-tron eruit komt te zien. Het ontwerp lijkt veel op de elektrische Q4.

Toch heeft hij wat andere designkenmerken dan zijn kleinere broertje. Zo zijn de koplampen gesplitst in twee delen en zijn de achterlichten te voorzien van verschillende patronen.

Ook een SQ6 e-tron

Naast de normale Audi Q6 e-tron komt er ook een SQ6 e-tron. De krachtigste veriant zou tot wel 510 pk aan piekvermogen en 483 pk aan basisvermogen hebben. Bij de Q6 55 e-tron is dit naar verluidt 408 en 396 pk. De SQ6 kan van 0 naar 100 kilometer per uur sprinten in 4,5 seconden. De 55 doet hier 1,5 seconden langer over. In beide gevallen beschikt de Audi over twee motoren.

Audi Q6 e-tron, Audi SQ6 e-tron
(Afbeelding: Audi)

Beide versies hebben een batterij met een capaciteit van 100 kWh. De instapper moet hier zo’n 600 kilometer ver mee komen. Een schatting voor de actieradius van de snelste variant is er nog niet.

Audi Q6 e-tron, Audi SQ6 e-tron
(Afbeelding: Audi)

Het opladen van het accupakket kan met maximaal 270 kW aan de snellader. Hiermee laad je van 10 tot 80 procent in zo’n 30 minuten.

Elektrische Porsche Macan en Audi Q6 e-tron laten nog op zich wachten

Wat de Q6 e-tron en SQ6 e-tron gaat kosten, is nog onduidelijk. Wel is bekend dat het model voor het eind van dit jaar onthuld wordt. Wanneer de elektrische Porsche Macan komt, is nog onduidelijk.

Is de nieuwe, elektrische Zeekr 001 een Porsche-killer?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.