Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Video 19 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Is de nieuwe, elektrische Zeekr 001 een Porsche-killer?

Wij zijn de tel kwijtgeraakt, maar Zeekr is het zoveelste nieuwe Chinese merk. We reden met de volledig elektrische Zeekr 001, die zich wil meten met de premiummodellen van BMW en zelfs Porsche.

Wat is Zeekr? Zeker weten dat je die vraag krijgt als je je nieuwe Zeekr meeneemt naar je volgende verjaardagsfeestje of werkborrel. Niet gek, want Zeekr bestaat nog maar twee jaar en maakt zijn debuut in een tijd waarin het ene na het andere onbekende Chinese merk aandacht vraagt.

Zeekr 001 was een Lynk & C0-concept car

Het antwoord op de vraag dan; Zeekr komt voort uit het succesvolle Lynk & Co, dat net als Volvo, Polestar en Lotus deel uitmaakt van de grote Geely-groep. De Zeekr 001 werd zelf geboren als concept car voor Lynk & Co.

Zeekr 001
(Afbeelding: Zeekr)

Wat is de Zeekr 001? Een dikke, shootingbrake-achtige auto, die een vanafprijs heeft van net geen 60 mille. Dan hebben we het over de luxe instapper, die alleen achterwielaandrijving heeft en een motor van 272 pk / 343 Nm.

Maximale WLTP-range van 620 kilometer

De forse auto heeft een lengte van 4,96 meter, is op een haar na 2 meter breed en 1.56 meter hoog. De massa rijklaar is minimaal 2200 kg. Tel daarbij 135 kg op voor de 544 pk / 686 Nm sterke vierwielaangedreven versie die wij reden.

Wij zijn de tel kwijt! Nóg een Chinees merk naar Nederland: Omoda

Beide auto’s hebben hetzelfde accupakket van 100 kWh en dat kan met 200 kW max snelladen. Dat energiepakket is goed voor een maximaal WLTP-bereik van 620 km voor de RWD-versie. De AWD moet 580 km ver kunnen komen.

Porsche als concurrent is niet realistisch

Volgens de marketeers van Zeekr hoort de 001 in het premiumsegment en dat is gezien de prijs en de goede afwerking geen gekke ambitie. Maar dat ze zelfs Porsche als concurrent noemen, is niet realistisch.

Zeekr 001
(Afbeelding: Zeekr)

De snelste mag dan in 3,8 tellen van stilstand naar 100 km/h sprinten en een top van 200 km/h hebben, merkreputatie en een bijbehorend imago opbouwen duurt aanzienlijk langer.

Zeekr X is duurder dan Smart #1 en Volvo

Toch zijn de Chinezen bloedserieus. Dat zie je goed bij de positionering van de cross-over Zeekr X, die zijn platform deelt met de Smart #1 en de Volvo EX30. De Zeekr is het duurste van dit trio.

Zeekr X is nieuwe Volvo-concurrent, maar heeft een groot nadeel

Een positionering die voor een Europese klant onbegrijpelijk is, want die kent Volvo als een kwaliteitsauto en dat moet die Zeekr nog maar eens bewijzen.

001

Zeekr

8 Score

Pluspunten

  • Premium uitstraling
  • Prestaties

Minpunten

  • Nog geen merkimago
  • Forse prijs

Aan zijn prestaties en kwaliteiten zal het niet liggen, want de Zeekr 001 is een goede comfortabele en ruime allrounder. Met uitstraling is ook niets mis, want indrukwekkend en premium. Bovendien haalt de Zeekr 001 qua gebruikte materialen en afwerking ook bijna Duits premium-niveau. Waar ze nog flink aan moeten werken is naamsbekendheid en merkimago.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.