Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 28 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Audi kent productieproblemen voor E-tron door leveranciers’

Audi redt het momenteel niet om productiedoelstellingen te halen door problemen met leveranciers. Dat melden Franse en Duitse media vandaag.

Volgens Electrive.com heeft Audi op dit moment niet genoeg onderdelen om de beloofde aantallen auto’s te bouwen. In de fabriek in Brussel, waar de volledig elektrische E-tron wordt gebouwd, is er een tekort aan lithium-ion cellen. Het probleem ligt niet bij de fabrikant zelf, maar bij de leveranciers van die onderdelen. In het bijzonder bij LG Chem, dat in een nieuwe fabriek in Polen de lithium-ion cellen produceert.

Complex

Audi werkt voor de bouw van de E-tron samen met ruim 300 leveranciers. “Dat maakt het een complex proces”, zegt Peter D’hoore, een woordvoerder van de fabriek in Brussel. “De huidige situatie is onverwacht en we moeten er nu voor zorgen dat voorraden van onderdelen worden gestabiliseerd.” De bronnen melden dat er momenteel zo’n 145 werknemers hun taken tijdelijk neer moeten leggen.

De Duitse autobouwer was van plan om in het eerste kwartaal van dit jaar 9800 E-trons te bouwen. Verwacht wordt dat dat getal daalt naar 5700 exemplaren. Dat is een daling van 42%. De vraag naar Audi E-trons blijft echter hoog.

Meest geïmporteerde EV: Audi e-tron 50 quattro

De E-tron is de eerste volledig elektrische auto van Audi. Het model werd in 2018 gepresenteerd, en kreeg daarna al twee broertjes in zijn familie. In augustus van vorig jaar verscheen de E-tron 50 Quattro, een iets zwakkere versie ten opzichte van de ‘reguliere’ E-tron 55 Quattro. De 50 heeft een accucapaciteit van 71 kWh en twee elektromotoren, goed voor 308 pk (t.o.v. 83,6 kWh en 408 pk in de 55).

Sportback

Eind vorig jaar verscheen ook nog eens de E-tron Sportback. Dat is eigenlijk niet veel meer dan de reguliere E-tron met een afwijkende en iets aflopende daklijn. Veel van het plaatwerk is uitwisselbaar, waardoor de investering in deze variant niet bijzonder groot was. Enkel het dak, de achterschermen en de achterste zijruiten zijn verschillend ten opzichte van de andere twee modellen. Wel zorgt die druppelvormige koets voor een betere weerstandcoëfficiënt, waardoor het bereik van de E-tron Sportback 10 kilometer hoger is dan de reguliere Audi E-tron 55.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.