Autovisie
Autovisie Nieuws 4 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Audi A5 Cabriolet volgens vertrouwd recept

Heel herkenbaar, maar toch volledig nieuw. De nieuwe Audi A5 Cabriolet volgt het recept van zijn dichte broer: iets groter, een lager gewicht en toch een stijvere carrosserie.

Veertig kilogram

Waar de A5 Coupé 60 kilogram lichter werd, gaat dat niet op voor de Audi A5 Cabriolet. Hier blijft de gewichtsbesparing beperkt tot 40 kilogram. Zo heeft de A5 Cabriolet als voorwielaangedreven 2.0 TDI nu een leeggewicht van 1690 kilogram. Audi heeft ervoor gekozen om de torsiestijfheid te verbeteren en daar is wat extra gewicht in gaan zitten. Wel met resultaat, want zo is de auto veertig procent stijver geworden dan zijn voorganger.

Akoestische kap

Net als zijn voorganger krijgt de nieuwe Audi A5 Cabriolet een akoestische stoffen kap. En ook net als bij zijn voorganger is die kap tot een snelheid van 50 km/h elektrisch te bedienen en laat hij zich in 15 seconden openen. Sluiten duurt iets langer, daar heeft de grote kap 18 seconden voor nodig.

Techniek

De Audi A5 Cabriolet krijgt – uiteraard – alle techniek aan boord die de A5 Coupé ook heeft. Dat betekent dat hij leverbaar wordt met de Virtual Cockpit, Audi’s volledig digitale instrumentarium en ook de nieuwe versie van Audi’s MMI infotainmentsysteem. In totaal kun je de auto met dertig assistentiesystemen kopen, waaronder een rijbaanassistent, adaptieve cruise control met fileassistent en zelfs een uitstapassistent, die waarschuwt als er iets aankomt als je uit wilt stappen.

Motoren

Bij de verkoopstart in maart wordt de auto geleverd met twee benzinemotoren en drie diesels. Ook hier geen verrassingen: je kunt kiezen uit de 190 pk of 252 pk sterke 2.0 TFSI, de 190 pk sterke 2.o TDI en de 3.0 TDI met 218 pk of 286 pk. Hij wordt leverbaar met drie versnellingsbakken: een handgeschakelde zesbak, een zeventrapsautomaat met dubbele koppeling (S-Tronic) en een achttrapsautomaat met koppelomvormer (tiptronic). Daarnaast wordt hij leverbaar met voorwielaandrijving en vierwielaandrijving.

S5 Cabriolet

Audi trekt ook meteen het doek van de S5 Cabriolet. Ook hier geen verrassingen: de auto krijgt de nieuwe 3.0 TFSI met 354 pk, waarmee hij weer een stuk sneller wordt. De open S5 sprint in 5,1 tellen naar 100 km/u. Daarmee is hij overigens vier tienden trager dan de Coupé, maar ook maar twee tienden trager dan de vorige Audi RS5 Cabriolet.

De prijzen zijn nog niet bekendgemaakt, maar zullen dichter bij de marktintroductie volgen.

De Audi S5 Cabriolet:

De Audi A5 Cabriolet:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.