Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 8 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Aston Martin komt in 2025 met elektrische DB11’

Over vier jaar biedt Aston Martin een elektrische sportwagen én SUV aan. Dat vertelt Lawrence Stroll, de nieuwe eigenaar van de autobouwer, tegenover Financial Times.

Veel liet Stroll niet los over de modellen, maar dat het een SUV en sportwagen zullen zijn, staat vast. In het geval van de sportwagen zal het volgens Stroll gaan om ‘een variant op de DB11 of Vantage’. Hij laat weten dat het design van de modellen nog in de ontwikkelingsfase zitten. Ook denkt het merk er over na om de letters ‘DB’ te gebruiken op de elektrische sportwagen.

Mercedes-Benz

Die auto’s moeten in de DBX-fabriek te Wales van de band rollen. De elektrotechniek komt hoogstwaarschijnlijk van partner Mercedes-Benz, dat uiteraard al ver is met de ontwikkeling van een elektrische aandrijflijn. “We lopen voor op onze concurrenten. Dat komt allemaal door onze samenwering met Mercedes-Benz”, zo laat Stroll aan Financial Times weten.

Mercedes-Benz en Aston Martin Lagonda blijven ruilen

De vraag is daarbij natuurlijk in welk opzicht Aston Martin dan nog exclusief kan zijn ten opzichte van het Duitse merk, als de aandrijflijn van modellen van beide fabrikanten grotendeels overeenkomen. “Aston Martins hebben onze prachtige designs, ophanging, rij-eingeschappen en op maat gemaakte interieurs”, zo laat Stroll weten.

Lagonda

Deze elektroplannen van Aston Martin klinken logisch in het licht van de ban van verbrandingsmotoren door het Verenigd Koninkrijk in 2030, maar de autobouwer is de laatste jaren flink aan het schudden met jaartallen en voertuigconcepten. Lang leek het van plan om de Lagonda-naam nieuw leven in te blazen en onder die vlag elektrische auto’s te bouwen. Volgens de originele plannen moest een eerste elektrisch Lagonda-model volgend jaar al op de markt verschijnen. Toen Stroll vorig jaar een flink aandeel in Aston Martin kocht, veegde hij die plannen van tafel. “Het merk is essentieel. Aston Martin staat historisch gezien bekend om de bouw van de mooiste auto’s”, zo vertelde hij eind vorig jaar aan Autocar. Het eerste elektromodel zou volgens hem in 2026 verschijnen.

Aston Martin: terugkeer Lagonda van de baan

Volgens de laatste gesprekken met Stroll moet de eerste elektrische Aston Martin vanaf 2025 gebouwd worden in de Engelse faciliteiten. Of dat ook betekent dat het model pas in 2026 op de markt verschijnt, is niet duidelijk. In de tussentijd maakt Aston Martin zich ook op voor het gebruik van hybride-aandrijflijnen. Later dit jaar verschijnt een PHEV-versie van de DBX SUV, de Valhalla hypercar verschijnt ook met de toevoeging van een elektromotor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.