Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 19 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Aiways neemt nieuwe U6ion mee naar Genève

Aiways is een Chinese start-up die dit jaar debuteert op de Europese markt met de U5. Op de autosalon van Genève presenteert het direct zijn tweede model.

Het gaat om de Aiways U6ion, een elektrische crossover van het nieuwe merk. Die auto heeft dezelfde basis (MAS-platform) als de U5 en breidt het aanbod van de Chinese autobouwer dus uit. Wanneer het model daadwerkelijk op de markt verschijnt, is nog onbekend. In Genève presenteert Aiways bovendien het definitieve productiemodel van de U5.

Zitplaatsen

Vorig jaar liet Aiways aan Autovisie weten dat het getal 5 in de typenaam van de eerste auto aangeeft dat het model plaats biedt voor vijf personen. Het is onbekend hoeveel zitplekken de U6ion heeft, maar een derde zitrij lijkt in ieder geval uitgesloten. De crossover heeft namelijk een aflopende, coupé-achtige daklijn waardoor er geen ruimte voor een derde zitrij zal zijn. Mogelijk is er op de eerste zitrij dan wel plaats voor drie personen.

Aiways U6 Ion

Voor nu moeten we het doen met de schetsen die Aiways met ons deelt. De koets is getekend onder toezicht van Ken Okuyama, die in het verleden aan het hoofd stond bij Pininfarina. Met de U6ion richt Aiways zich volgens hoofdontwerper Dongfei Luo op ‘jonge autogebruikers die op zoek zijn naar een emissievrije SUV die garant staat voor stijl, gebruiksgemak en rijplezier’. Dat u het maar weet.

U5

Maar we zullen het dus eerst moeten doen met de Aiways U5, die binnenkort op de Nederlandse markt verschijnt. Die elektrische SUV is 4,68 meter lang, 1,87 meter breed en 1,7 meter hoog. Op de voorste as is een elektromotor met een vermogen van 125 kW (170 pk) gemonteerd die een sprint van 0 naar 100 km/h in 9,0 seconden mogelijk maakt. De accu heeft een capaciteit van 65 kWh, goed voor een NEDC-bereik van 503 kilometer.

Aiways U5

Wie denkt dat dit weer ‘een van de vele Chinese start-ups is met emotieloze auto’s’, heeft het wellicht mis. Het merk heeft namelijk een grote naam in de gelederen: die van Roland Gumpert. U weet wel, van die extreme sportwagens. Roland Gumpert was betrokken bij de oprichting van Aiways en het is dan ook goed mogelijk dat die twee merken in de toekomst gaan samenwerken. Zo is het plausibel dat sportieve versies van modellen van Aiways ook de naam van Gumpert dragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.