Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 7 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Audi RS3 wordt nóg extremer: ABT RS3 R

De Audi RS3 is allerminst een trage auto. Toch zag ABT er genoeg potentie in om nog meer vermogen uit de auto te persen. Het resultaat is de ABT RS3 R Sportback, die in een gelimiteerde oplage van 200 stuks beschikbaar is.

De hyperexclusieve RS3 krijgt er 100 pk bij en zoals we van het bedrijf verwachten, wordt niet alleen de techniek onder handen genomen.

ABT Power R performance upgrade

Om tot het vereiste extra vermogen te komen halen de mannen uit Kempten alles uit de kast. Een intercooler en ECU van eigen makelij zorgen niet alleen voor een pak meer pk, maar ook een toename aan koppel. Van 500 naar 600 Nm. Dit alles zorgt ervoor dat je 0,5 seconden sneller de magische grens van 100 km/h aantikt. De ABT RS3 heeft er een luttele 3,3 seconden voor nodig. De originele topsnelheid van 290 km/h is ook niet langer van toepassing. Om dat voor elkaar te krijgen moet je wel even in de myABT app duiken. Met een paar drukken op de knop verhoog je de maximale snelheid naar 300 km/h.

Kan de auto wel overweg met die extra snelheid? Het antwoord is ja. De Duitsers hebben nieuwe ophangveren en stabilisatorstangen aan de auto toegevoegd die ervoor moeten zorgen dat de hatchback keurig netjes door de bochten dendert.

ABT aero pakket

De RS3 ziet er sowieso al tamelijk agressief uit dankzij zijn strakke lijnen en zwarte accenten. Laat het maar aan de mannen van het tuningbedrijf over om daar nog wat aan toe te voegen. Het aero pakket neemt een boel extra carbon mee. Bijvoorbeeld op de spiegels, bumpers en de spoiler. De sportiviteit van het model wordt onderstreept door de 20-inch ABT High Performance HR20 wielen. Die bovendien de beschikking krijgen over Goodyear Eagle F1 SuperSport banden. Die extra grip kun je wel gebruiken met 500 pk.

Meer carbon, meer ABT

Tot slot is er natuurlijk nog de kwestie van het interieur. Dat laat het tuningbedrijf natuurlijk niet onaangeroerd. De RS3-R en ABT logo’s staan pronkend op de stoelen.

Daarnaast wordt je continu herinnert aan het feit dat je in een van de slechts 200 versies rijdt. De dorpels zijn een van de plekken waar je de tekst: “ABT RS3-R 1/200” terug kan vinden.

Meer is niet genoeg

Sinds maart kan je de ABT behandeling aanvragen voor je RS3. Hier wordt de ‘ABT Engine Control’ aan de auto toegevoegd om de hot hatch van meer vermogen te voorzien. Deze operatie levert 60 pk extra op. Het kan dus altijd nóg meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.