Autovisie
Autovisie Nieuws 13 jun 2019

A-Klasse vijf miljoen keer gebouwd in Mercedes-fabriek Rastatt

Dubbel feest in de Mercedes-fabriek in het Duitse Rastatt waar de bouw van hun vijfmiljoenste A-Klasse samenvalt met de productiestart van de A-Klasse sedan. De fabriek had 22 jaar nodig om de mijlpaal te bereiken. Inmiddels is Rastatt de belangrijkste fabriek voor de A-Klasses ter wereld. Mercedes A-Klasse

Meer A-Klasse

Met het toevoeging van de A-Klasse sedan aan het productieportfolio van de fabriek in Rasttat voegt Mercedes-Benz een nieuw hoofdstuk aan de A-Klassefamilie toe. Het is voor het eerst dat de Duitse autobouwer een vierdeurs sedan van zijn kleinste productlijn introduceert. Tenminste, als je de CLA die te boek staat als vierdeurs coupé buiten beschouwing laat. Bovendien moet je je richten op de Europa, want sinds het derde kwartaal van 2018 verlaat de sedan al de fabriekspoort in Mexico en als langere Limousine wordt het model ook al in China vervaardigd.

Zeven en acht

Met de sedan breidt Mercedes-Benz zijn programma verder uit. Op basis van de huidige generatie A-Klasse zijn inmiddels al zes varianten geïntroduceerd. De hatchback trapte af, waarna de B-Klasse, CLA, CLA Shooting Brake, sedan en limousine volgden. Van het genoemde aanbod verschijnt de Limousine niet in Nederland. Maar de familie is nog niet compleet, want de Duitsers komen nog met een GLA-crossover en een GLB-SUV.

Smart-fabriek

De fabriek in Rastatt mag dan de specialist op het gebied van Mercedes’ compact cars zijn, het is niet de enige faciliteit. Naast genoemde productielocaties in Mexico en China maakt het concern de A-telgen ook in Hongarije en Finland. Binnenkort zal ook Frankrijk aan het rijtje worden toegevoegd, als de Smart-fabriek de bouw van de elektrische EQA opstart.

Wie bouwt wat?

Duitsland: A-Klasse hatchback, EQA (nog te introduceren), A-Klasse Sedan, B-Klasse en GLA
Hongarije: A-Klasse hatchback, CLA, CLA Shooting Brake
China: GLA, A- Klasse L Sedan en GLB
Finland: A-Klasse hatchback
Mexico: A-Klasse Sedan en GLB
Frankrijk: EQA (nog te introduceren)