Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 31 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

De 5 opvallendste concept cars van dit jaar

Concept cars worden al sinds jaar en dag gebruikt door fabrikanten om verschillende redenen. Zo maken ze studiemodellen om iets te leren over een bepaalde opzet, bouwen ze concepts als daadwerkelijke voorbodes van een productiemodel en gebruiken ze dat soort auto’s om het merk op de kaart te zetten.

Ook dit jaar kwamen er weer concept cars voorbij, auto’s die jij en ik niet kunnen kopen. Autovisie selecteert de vijf opvallendste van 2021.

De 5 opvallendste concept cars van 2021:

1. Renault 5

Renault liet begin dit jaar een conceptversie van een elektrische auto zien, gebaseerd op de iconische 5. Hoewel veel liefhebbers zichzelf al in deze nieuwe versie van de Franse Supermini zien rijden, moet je nog even wachten op het productiemodel.

“We zullen in 2024 de markt betreden met de nieuwe 5”, zo zegt Luca de Meo, CEO van Renault, tegen Autovisie. Hij laat weten dat de auto zo goed als klaar is en dat de elektrische 5 in het Franse Douai wordt gebouwd. Technisch zal het Vijfje leunen op doorontwikkelde techniek van de huidige Renault Zoe.

2. Project Maybach

Van Douai door naar Dubai. Want in een zanderige woestijn in het Midden-Oosten, daar voelt de Project Maybach zich thuis. Met een externe rolkooi, bodembescherming en dikke offroad-banden is het een absurde elektrische creatie.

Het design van de concept car kreeg net voor zijn introductie een extra lading. Wereldberoemd designer,  Virgil Abloh die meewerkte aan deze auto, overleed op 41-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. De wereld nam afscheid van een uitzonderlijk ontwerptalent, getuige alleen al de bijzonder Mercedes-Maybach die slechts een klein deel van zijn creativiteit laat zien.

3. Audi Grandsphere

Audi toonde dit jaar een andere bijzondere concept car: de Grandsphere. De 5,35 meter lange limousine heeft een elektrische aandrijflijn en is gericht op autonoom rijden.

‘First class luxe van een privéjet’, zo noemt Audi het zelf. Het stuurwiel en de pedalen kan je wegklappen waarna de auto het rijden van je overneemt. Hoewel de Audi nog een echte concept car is, kunnen we het model wel op de openbare weg verwachten. Wanneer? Dat lees je hier.

4. Aura concept

Door alle praktische elektrische SUV’s zou je bijna vergeten dat er fabrikanten waren die vooral rijplezier wilden bieden met hun auto’s. Triumph, Ginetta, Morgan en natuurlijk MG zijn daar voorbeelden van. Die komen tegenstrijdig genoeg allemaal uit het regenachtige Engeland, de Britten zijn daardoor de hoofdleverancier van wereldberoemde roadsters. Zelfs in het tijdperk van de elektrische auto moet dit het geval worden.

Het merk Aura bouwt een concept car met twee stoelen, zonder dak en met een elektrische aandrijflijn. Een productiemodel lijkt nog ver weg, maar als-ie komt, boort het merk een nieuwe markt aan. Ooit was er de Tesla Roadster, maar elektrische cabrio’s – en helemaal roadsters – zijn tamelijk zeldzaam. Het Chinees-Britse MG komt eveneens met een vergelijkbaar model.

5. Kimera EVO37

De rallylegende Lancia 037 wordt door Kimera Automobili in een nieuwe jas gestoken. Het design is gemoderniseerd, maar onder de kap ligt nog steeds de originele 2,0-liter viercilinder van Lancia.

Kimera EVO37

Door naast de compressor ook een turbo op het motorblok te schroeven levert de Kimera 505 pk en 550 Nm koppel.

Wat is de beste stuurmansauto van 2021?

Hoewel de concept car pas dit jaar uitkwam, hebben de Italianen ook dit jaar al de eerste productiemodellen uitgeleverd. In totaal worden er 37 exemplaren gebouwd. De basisprijs is 480.000 euro zonder btw en – in ons land – bpm.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.